A-
A+

Kraftig minskning av sjöräddningsinsatser

Högre drivmedelspriser kan vara en orsak till minskningen. Arkivbild.
Högre drivmedelspriser kan vara en orsak till minskningen. Arkivbild.
SjöfartTT

Antalet sjöräddningsinsatser i somras minskade med 20 procent jämfört med i fjol. De vanligaste larmorsaker var motorhaverier och grundstötningar.

Annons

Annons

Totalt 559 sjöräddningsärenden hanterades av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral under juni till och med augusti. Samma månader i fjol var antalet ärenden 702.

Flest larm i somras kom in i storstadsregionerna. I Västra Götalands län hanterade Sjöfartsverkets sjöräddning flest ärenden, 127, följt av 124 i Stockholms län och 61 i Skåne län.

Generellt är det vädret som påverkar mest. Men i år kan det även finnas förklaringar i form av ett minskat fritidsbåtsåkande, enligt Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral.

"Bland annat till följd av högre drivmedelspriser. Fler har också valt att tillbringa sommarsemestern utomlands", säger hon i ett pressmeddelande.

Andelen räddningsinsatser som rör fritidsbåtar har minskat jämfört med tidigare, men utgör fortfarande den största delen. Andelen ärenden som rör handelsfartyg har samtidigt ökat från tre procent i fjol till nio procent i sommar.

"Det visar att återhämtningen inom bland annat kryssningstrafiken fortsätter mot samma nivåer som innan pandemin", säger Vestergård.

Totalt 237 flygräddningsärenden hanterades, vilket motsvarar en minskning med åtta procent jämfört med i fjol.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.