A-
A+

Kraftigt ökat antal döda i Myanmar

Söndagen blev våldsam i Myanmar. Enligt en människorättsgrupp dödades minst 38 människor i sammandrabbningar med säkerhetspolisen.
Söndagen blev våldsam i Myanmar. Enligt en människorättsgrupp dödades minst 38 människor i sammandrabbningar med säkerhetspolisen.
MyanmarTT-AFP-Reuters

Minst 38 människor rapporteras ha dödats av säkerhetsstyrkor i Myanmar under söndagen. Efter de dödliga sammandrabbningarna har militärstyret infört krigslagar i delar av i landets största stad Rangoon.

Annons

Annons

Uppgiften om 38 döda kommer från en människorättsorganisation för politiska fångar, AAPP, rapporterar Reuters.

Det gör söndagen till en av de blodigaste dagarna sedan protesterna tog fart efter kuppen den 1 februari.

Beskedet om krigslagar i Hlaingtharya-distriktet i Rangoon kom på söndagskvällen lokal tid från landets statstelevision.

Påbudet gäller enligt enligt nyhetsbyrån AFP stadsområdena Hlaing Thar Yar och Shepyitha. I dessa två områden rapporteras minst 22 människor ha mist livet under söndagens våldsamheter.

Polisman död

Enligt tv-uttalandet är det upp till Rangoons befälhavare "på marken" att se till att undantagslagarna efterföljs, rapporterar Reuters.

Under dagen kom också uppgifter från den statliga televisionen att en polisman dödats i samband med protesterna.

Polismannen ska enligt rapporterna ha dödats i Bago, nära Rangoon.

Även från Hpakant i nordöstra delen av landet kommer rapporter om minst ett dödsfall.

De beter sig som om de befann sig i en krigszon, mot obeväpnade människor, säger en aktivist i staden Mandalay om säkerhetsstyrkorna.

Annons

Annons

Kina reagerar

Grannlandet Kina uttalade sig också på söndagen om situationen i Myanmar. Enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CGTN, som citerar ett uttalande av Kinas ambassad, har kinesiska fabriker brunnit ned och kineser skadats. Därför uppmanar man till ett stopp på våldet i landet, samt att kinesisk egendom och kinesiska medborgare skyddas.

Den styrande juntan har de senaste veckorna slagit ned brutalt mot protesterna i landet. Fler än 80 personer har dödats, och i sociala medier sprids oerhört grova bilder och filmklipp på människor som skjutits, många av dem i huvudet, och lämnats att dö.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!