Kraftigt orderlyft för Volvo

AB Volvo, med vd Martin Lundstedt, avbröt nyligen en period med omfattande permitteringar och har flaggat för god orderingång. Arkivbild
AB Volvo, med vd Martin Lundstedt, avbröt nyligen en period med omfattande permitteringar och har flaggat för god orderingång. Arkivbild
EkonomiTT

Annons

Annons

Lastbilstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 7 640 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 10 885 kronor samma period året före.

Omsättningen uppgick till 76,8 miljarder kronor, jämfört med 98,7 miljarder kronor ett år tidigare.

"Mot slutet av kvartalet var transportaktiviteten tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan på de flesta marknader. Detta ledde till en förbättrad framtidstro bland våra kunder, vilket återspeglas i ökad orderingång på lastbilar, motorer och anläggningsmaskiner samt en successivt förbättrad serviceaffär", skriver vd Martin Lundstedt i en kommentar.

Orderingången under tredje kvartalet lyfte till 57 530 lastbilar, upp från 35 726 lastbilar under motsvarande kvartal i fjol.

Bussverksamheten påverkas kraftigt av en svag turistbussmarknad, konstaterar Lundstedt.

"Eftersom många operatörers flottor står stilla, är efterfrågan på både nya turistbussar och service svag. Marknaden för stadsbussar håller uppe bättre. Bussars försäljning under Q3 minskade med 39% till 4,7 miljarder kronor", skriver han.

Han varnar samtidigt för osäkerhet när det gäller den framtida ekonomiska utvecklingen och efterfrågan på AB Volvos produkter.

"En ökad spridning av covid-19 kan leda till nya inskränkningar för samhällen och företag. Vi har en hög beredskap med fortsatt fokus på våra kollegor, kunder och affärspartners, med hälsa och säkerhet som första prioritet, och bibehåller en hård kostnadskontroll och fokus på kassaflöde", skriver Lundstedt.

Delårsrapporten skulle enligt tidigare planering publiceras på tisdag nästa vecka, men i går kväll meddelade Volvo att den kommer redan på fredagen.

AB Volvos aktie har återhämtat sig från raset i våras, när covid-19-pandemin slog ut produktionen, och har inför rapporten gått upp med nästan 13 procent sedan årsskiftet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons