A-
A+

Kraftigt oväder drar in – lavinvarning i norr

Det blir besvärligt väder i norra Sverige. Arkivbild.
Det blir besvärligt väder i norra Sverige. Arkivbild.
VäderTT

Hårda vindar, snö och regn svepte på onsdagen in över norra Sverige. Tågtrafik har ställts in, skolor stängts och Trafikverket rustar för intensiva dagar på vägarna.

Vi har det värsta framför oss, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Annons

Annons

SMHI har utfärdat orange varning, den näst högsta nivån, för blåst och kraftigt snöfall i Lapplandsfjällen, samt stora regnmängder i västra Jämtland och nordvästra Härjedalen.

För Ångermanland, stora delar av Västerbottens län, sydostligaste Norrbottens län och stora delar av Jämtlands län finns en gul varning för plötslig ishalka.

Man bör tänka på att ta det försiktigt på vägarna. Även om termometern visar plusgrader i luften så kan vägbanorna ligga på minussidan, och underkylt regn kan förekomma även om det är plusgrader, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Stänger skolor

I Jämtlandskommunen Krokom håller skolorna stängt under onsdagen och torsdagen, och i Åre resten av veckan. Bara barn till föräldrar i samhällsviktig verksamhet kommer att erbjudas omsorg.

I samråd med Länstrafiken så kom vi fram till att det är förenat med livsfara att ge sig ut i trafiken. Det var det som var avgörande, vi kan inte få barnen till och från skolan eftersom en del vägar inte kommer att vara körbara, säger Kaj Söder, kommunchef i Åre.

Under onsdagseftermiddagen drog ovädret in över Lapplandsfjällen med kraftig blåst och snöfall. I västra Jämtland och nordvästra Härjedalen föll stora mängder regn.

Det är kraftigt regn på ganska många platser. Samtidigt ligger vägytorna på minussidan, så vi har nu på en gång den här risken för ishalka som vi har varnat för, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

"Bilar i diket"

Trafikverket har satt in dubbla jourer för att kunna arbeta med halkbekämpning och snöröjning dygnet runt. Enligt presskommunikatör Peter Jonsson var läget på onsdagskvällen ansträngt med både ishalka och snömodd.

Det har blivit väldigt problematiskt i stora delar av västra Jämtland. Vi har haft bilar i diket och stopp i backar där lastbilar fastnat vid några tillfällen, men har hittills ändå klarat oss ganska bra, säger han.

Under natten väntas ännu större regnmängder, som på torsdagen på flera håll övergår i snö. Trafikverket avråder trafikanter från att ge sig ut på vägarna från Östersund och västerut.

Det kommer bli bekymmersamt i natt. Vi har det värsta framför oss, säger Peter Jonsson.

Inställda tåg

Tågbolaget Vy har ställt in samtliga avgångar mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Storlien till och med fredag förmiddag. Även SJ har ställt in sina avgångar västerut från Östersund från och med onsdagskvällen. Stoppet gäller även under torsdagen.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för stor lavinfara i södra och norra Norrlands fjälltrakter under torsdagen och fredagen, med fortsatt förhöjd fara även under helgen.

Ovädret väntas pågå i varierande styrka till och med fredagskvällen, för att därefter avta. Tills dess räknar SMHI med uppemot 100 millimeter nederbörd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.