Krav på gratis pneumokockvaccin för äldre

Vaccin mot pneumokocker bör erbjudas kostnadsfritt för äldre i hela landet, anser fler partier. Arkivbild.
Vaccin mot pneumokocker bör erbjudas kostnadsfritt för äldre i hela landet, anser fler partier. Arkivbild.
HälsaTT

Flera riksdagspartier vill att regeringen snarast skjuter till pengar för att möjliggöra gratis vaccinering mot pneumokocker för personer över 65 år.

Annons

Annons

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ställer sig bakom ett sådant krav, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Flera regioner erbjuder det kostnadsfritt, andra gör det mot en avgift. Jag tycker, och vi kristdemokrater menar, att det här ska vara jämlikt, det ska vara lika för alla i landet, säger Acko Ankarberg Johansson, som är ordförande i socialutskottet, till radion.

Hon menar att kostnadsfri vaccination minskar belastningen på sjukvården.

Pneumokocker kan orsaka bland annat lunginflammation och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 65 år ska erbjudas vaccination.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen och samarbetspartierna har aviserat stora tillskott till kommuner och regioner och att det är viktigt att äldre vaccinerar sig.

Min uppfattning är att varje region verkligen ska se till att vaccinet är tillgängligt och man bör också se över vilken avgift man sätter, för att se till att respektive målgrupp, i det här fallet äldre och riskgrupper, har möjlighet att vaccinera sig, säger Hallengren till Ekot.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons