A-
A+

Krav på körkort för vattenskoter ifrågasätts

Hornsbergs strand i Stockholm är en plats där många brukar köra vattenskotrar på sommaren. Arkivbild.
Hornsbergs strand i Stockholm är en plats där många brukar köra vattenskotrar på sommaren. Arkivbild.
BrottTT

Regeringens lagförslag om körkort för vattenskotrar riskerar att bli tandlöst, anser Lagrådet. Det kommer inte gå att ta körkort direkt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästan åtta av tio svenskar vill se obligatoriskt körkort för vattenskotrar, enligt en undersökning som Transportstyrelsen genomfört. Regeringen har lyssnat och lagt ett lagförslag med förhoppning om att kravet ska börja gälla den 1 maj 2022.

Lagrådet, som granskar lagförslag innan de behandlas av riksdagen, påpekar dock brister och antyder att den planerade åtgärden kan bli tandlös.

Förslaget innehåller nämligen ingen möjlighet för polisen att återkalla ett körkort direkt, som för förarbevis för snöskoter och bil.

I stället måste ett det finnas ett lagakraftvunnet avgörande för att återkalla vattenskoterkörkort.

"Avsaknaden av sådana framstår som en brist. Under den fortsatta beredningen bör därför frågan om att komplettera det föreslagna regelverket övervägas vidare", skriver Lagrådet i sitt yttrande.

Debatten om förarbevis för vattenskotrar svallade upp igen förra sommaren när många semestrade i Sverige och en rad olyckor inträffade.

Om folk som vill köra vattenskoter kan genomgå utbildningen hoppas jag att vi inte behöver uppleva det vi såg under förra sommaren med väldigt mycket oseriös aktivitet, har infrastrukturminister Tomas Eneroth tidigare sagt till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?