A-
A+

Krav på krismöte i FN om läget i Iran

Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.
Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.
IranTT-AFP

FN:s människorättsråd uppmanades på fredagen att hålla ett extrainkallat möte om läget i Iran. Tysklands och Islands FN-ambassadörer i Genève i Schweiz, där människorättsrådet är baserat, står bakom begäran.

Annons

Annons

Ambassadörerna sade att 44 länder står bakom kravet på ett möte, men uppgav inte om hur många av dessa var medlemsländer i rådet för närvarande. Det krävs att 16 av rådets 47 medlemsländer ställer sig bakom en begäran om extrainkallat rådsmöte för att det ska genomföras.

Det tysk-isländska initiativet kom samtidigt som nya regimkritiska demonstrationer genomfördes i Iran.

I samband med fredagsbönen utbröt protester i provinsen Sistan och Baluchistan. Flera hundra män samlades efter bönen i en moské i staden Zahedan och skanderade krav på ayatolla Ali Khameneis avgång.

Uppgifter om protesten kommer från den i Oslo baserade människorättsorganisationen IHR.

Demonstrationen var en ny markering mot regimen efter Mahsa Aminis död sedan hon gripits i mitten av september samt efter attackerna mot demonstranter 30 september i Zahedan i sydöstra delen av Iran då minst 90 människor dödades av säkerhetsstyrkor.

Fler än 300 personer har dödats i samband med regimkritiska protester sedan mitten av september enligt beräkningar av mänskliga rättighetsorganisationer och FN.

Flera oberoende experter som utsetts av FN:s människorättsråd krävde på fredagen att Iran upphör med hot om dödsstraff mot dem som deltar i regimkritiska protester.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.