A-
A+

Krav på två miljarder doser till fattiga länder

En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien. Bilden togs i augusti.
En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien. Bilden togs i augusti.
CoronavirusetTT-AFP

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattiga länder innan året är slut.

Annons

Annons

I västvärlden är en majoritet av befolkningen numera vaccinerad mot covid-19, men i delar av Latinamerika, Asien och Afrika ligger vaccinationsgraden långt efter.

Av de 5,76 miljarder vaccindoser som har distribuerats i världen hittills har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Amnesty. Närmare 80 procent uppges ha skickats till höginkomstländer och rikare medelinkomstländer.

USA:s president Joe Biden meddelade på onsdagen att USA donerar ytterligare 500 miljoner doser vaccin, vilket skulle innebära en dubblering av landets donerade doser till omvärlden.

Nu vill Amnesty att fler länder följer efter.

"Vi behöver att ledare som president Biden lägger fram och levererar miljarder doser, annars blir det här bara ännu en tom gest och liv kommer att fortsätta skördas", säger Amnesty-chefen Agnes Callamard i ett uttalande.

Anklagelser tillbakavisas

Amnesty anklagar bolag som Astra Zeneca, Biontech, Moderna, Novavax, Pfizer och Johnson & Johnson för att ha vägrat att dela med sig av vaccindoser och teknologi för att möjliggöra att fler får tillgång till deras vaccin.

Anklagelserna tillbakavisas bestämt av Astra Zeneca.

"Vi är det enda företaget som med råge har överskridit den första rekommendationen i rapporten, det vill säga att leverera minst 50 procent av doserna till låg- och lägre medelinkomstländer (LMIC). Av de 1,3 miljarder doser som levererats hittills har drygt två tredjedelar gått till låg- och lägre medelinkomstländer", meddelar det brittisk-svenska bolaget i ett uttalande.

Annons

Annons

Säljer till självkostnadspris

Inför Amnestyrapporten skrev de utpekade vaccintillverkarna ett brev till organisationen där de underströk att de stödjer mänskliga rättigheter och påpekade att Astra Zeneca och Johnson & Johnson säljer sitt vaccin till självkostnadspris.

Men det räcker inte enligt Amnesty, som vill att hälften av vaccindoserna som tillverkas går till fattigare länder.

"Vi uppmanar länder och läkemedelsföretag att drastiskt ändra kurs och från och med nu göra allt som krävs för att leverera två miljarder vaccindoser till låginkomstländer samt lägre medelinkomstländer", säger Callamard.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.