A-
A+

Kräver maxstraff när Emporiamördare döms

Polisens insatsstyrka på plats utanför Emporia i Malmö efter dödsskjutningen inne i köpcentret den 19 augusti förra året. Arkivbild.
Polisens insatsstyrka på plats utanför Emporia i Malmö efter dödsskjutningen inne i köpcentret den 19 augusti förra året. Arkivbild.
BrottTT

Tonåringen bakom skottlossningen på Emporia i Malmö borde dömas till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård, anser åklagaren. I dag kommer Malmö tingsrätts dom.

Annons

En 31-årig gängledare mördades och en kvinna som råkade vara där denna augustieftermiddagen förra året blev allvarligt skadad. Samtidigt utsattes många andra för akut fara i kulregnet – bland dem fyra barn, enligt åklagarens bedömning.

En pappa beskriver i ett polisförhör hur han försökte skydda sin son med sin egen kropp. De var bara någon meter från gärningsmannen och han uppfattade det som att tonåringen inte bara sköt mot en person, utan "överallt". Pappan trodde att det var en terrorist.

"Min son sade till mig att han älskar mig, då vi trodde att vi skulle dö", säger pappan.

En kvinna som jobbar i en butik på Emporia säger i polisförhör att hon sprang för sitt liv – hon trodde att hon var nästa person som skulle bli skjuten.

Frångå rättspraxis

Den som ska dömas är en pojke som bara var 15 år när han avlossade skotten. Hade han varit vuxen hade straffet sannolikt blivit livstids fängelse, konstaterar åklagaren.

Hon har argumenterat för att Malmö tingsrätt ska frångå rättspraxis och lägga större vikt vid brottets allvar än gärningsmannens låga ålder.

"Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner", sade åklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande när rättegången avslutades.

Hon anser att straffrabatten för de yngsta lagöverträdarna medför att de utdömda straffen inte tillräckligt återspeglar brottslighetens allvar och att reaktionen från samhället inte blir tillräckligt kraftfull.

Pojken, som vid brottstillfället var på rymmen från ett Sis-hem, har erkänt mordet på gängledaren. Hans eventuella förklaringar till varför han utförde brottet är okända för allmänheten, eftersom nästan hela rättegången har hållits bakom stängda dörrar.

Förmildrande omständigheter

Försvarsadvokat Johan Fernvall anser att drygt två års sluten ungdomsvård är en rimlig påföljd. Han hänvisar dels till rättspraxis och dels till "vissa förmildrande omständigheter", som han inte kan redogöra för på grund av sekretessen.

Det är omständigheter som är kopplade till min klients person och som är delvis kopplade till händelserna i sig, har Johan Fernvall tidigare sagt.

Orsaken till sekretessen är att en förundersökning fortfarande pågår mot sju andra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet samt att den åtalade är så ung.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.