-
+

Kravet: Förbjud isolering på ungdomshem

Fler barnrättsorganisationer kräver förändringar när det gäller avskiljningar av barn placerade på Sis-hem. Arkivbild.
Fler barnrättsorganisationer kräver förändringar när det gäller avskiljningar av barn placerade på Sis-hem. Arkivbild.
UngdomsvårdTT

Flera barnrättsorganisationer vill se förändringar på svenska ungdomshem. Bland annat bör metoden med avskiljningar tas bort helt.

Man måste införa ett förbud av den här särskilda befogenheten, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Annons

Annons

Bris tillsammans med Barnrättsbyrån, Rädda barnen, Unicef Sverige, Ecpat och Maskrosbarn har skickat ett gemensam skrivelse till socialminister Lena Hallengren, ansvarig minister för Statens institutionsstyrelse (Sis) med budskapet att regeringen omgående behöva vidta åtgärder när det gäller barn som är placerade på Sis-hem i Sverige.

"Hårresande"

Bakgrunden är de missförhållanden som finns på Sis-boenden och de är utbredda. Vi är tydliga med att ansvarig minister har ett ansvar och måste vidta tre olika åtgärder, säger Magnus Jägerskog och tillägger:
Nummer ett är att man måste säkerställa att ett barn som vistas på en statlig institution aldrig ska kunna bli utsatt för våld av institutionens egen personal. Det är hårresande, säger han.

Bakgrunden är bland annat ett reportage av SVT:s Uppdrag granskning som visar på allvarliga missförhållanden på ett boende.

Annons

Annons

Förbjud avskiljning

Vidare bör avskiljningar, när en person under en kortare tid placeras ensam i ett särskilt rum, helt förbjudas, anser organisationerna.

Så länge avskiljning finns som en möjlig åtgärd så kommer den tvångsåtgärden att användas. Man måste finna andra sätt i de här situationerna, säger Magnus Jägerskog.

Organisationerna anser även att det bör tillsättas en oberoende klagomekanism för barn som är placerade på de här hemmen. De system som finns att tillgå i dag inte lever upp till kraven.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss