A-
A+

Kravet på Djokovic: Avslöja skälen

Novak Djokovic skriker ut sin glädje efter att ha vunnit Australian Open i fjol. Inför årets turnering ombeds han förklara sin medicinska dispens för det australiska folket.
Novak Djokovic skriker ut sin glädje efter att ha vunnit Australian Open i fjol. Inför årets turnering ombeds han förklara sin medicinska dispens för det australiska folket.
TennisTT-AP

Novak Djokovic har fått dispens från vaccinationskravet för att kunna spela Australian Open. Nu vill tävlingsarrangören att den serbiske världsettan i tennis förklarar skälen bakom.

Jag kommer att uppmuntra honom till det, säger tävlingschefen Craig Tiley.

Annons

Annons

Den regerande mästaren meddelade på tisdagen att han är på väg till Australien för att spela årets första grand slam-turnering. Djokovic är en av en handfull av 26 sökande personer med koppling till turneringen som fått medicinsk dispens från vaccinkravet.

Australien har strikta inreseregler och det krävs fullvaccinering för att få komma in. Att Djokovic, som vägrat att svara på om han är vaccinerad och som sagt sig vara kritisk till vaccination, fått dispens har rört upp känslor i Australien där det varit nedstängt i många månader och där restriktionerna fortfarande är väldigt strikta.

Hoppas på öppenhet

Tävlingschefen Craig Tiley försvarar beslutet att ge Djokovic dispens och säger att stjärnans ansökan behandlats på samma sätt som alla andras. Men han säger också att det skulle vara till stor hjälp om Djokovic valde att förklara för australierna skälen till att han ansökt om dispens.

Jag kommer att uppmuntra honom till det. För vi har haft det väldigt tufft de två senaste åren, säger Tiley.

Skäl till att ge dispens kan vara ett akut medicinskt tillstånd, allvarliga reaktioner efter en coronavaccination eller bevis på en coronainfektion de senaste sex månaderna.

Annons

Annons

Var smittad 2020

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att Djokovic inte enbart kan förlita sig på sin dispens för att bli insläppt i landet. Som ovaccinerad måste han visa upp tillräckliga bevis för dispensen när han anländer till Melbourne, säger Morrison.

Om bevisen är ofullständiga behandlas han som alla andra och får ta nästa flyg hem, säger premiärministern.

Djokovic testades positivt för covid-19 2020 efter att ha spelat några uppvisningsmatcher som han arrangerat i Serbien och Kroatien och där man inte följde coronarestriktioner.

Den 34-årige världsettan är regerande mästare i Australian Open, han har vunnit de tre senaste upplagorna av turneringen och har ytterligare sex titlar i Melbourne sedan tidigare. Vid seger även i årets turnering sätter han rekord i antal grand slam-titlar på herrsidan, 21 stycken.

Australian Open startar den 17 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.