Kravet på svenska åkarna: covidtest varje dag

Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.
Anna Swenn-Larsson. Arkivbild.
AlpintTT

En av ledarna testade positivt för covid-19 vid ankomsten till Levi.

Nu måste landslaget testas varje dag för att få tävla i slalompremiären.

Det är inte en härlig upplevelse direkt, men det är bara att ta testerna, säger Anna Swenn-Larsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den alpina världscupcirkusen är, precis som de andra idrotterna som pågår under pandemin, redan från början omgärdad av strikta covid-19-regler.

Exempelvis är det krav på munskydd så fort man lämnar hotellrummet.

Men när en av landslagsledarna, damchefen Christian Thoma, fick ett positivt svar på sitt snabbtest vid ankomsten till Levi skärptes kraven på det svenska landslaget ytterligare.

Organisationen, eller smittskyddsläkaren i regionen, har sagt att för att det svenska laget ska få tävla vill de att alla ska testas med 24 timmars mellanrum, säger landslagschefen Lars Melin.
Så det ska göras ett test efter träningen i eftermiddag, ett i morgon vid ungefär samma tid och sedan på lördag igen.

"Sjävklart orolig"

Det nya covid-fallet är det femte i det svenska alpinlandslaget under hösten. Hittills har dock samtliga inträffat på ledarsidan.

Christian Thoma, som inte haft några sjukdomssymptom, isolerades självklart direkt när det positiva provsvaret kom.

Dessutom har Lars Melin, som rest tillsammans med Thoma, lämnat Levi för att sätta sig själv i karantän på hemmaplan. Mycket mer går inte att göra just nu, anser han.

Man är ju självklart orolig för att sjukdomen ska få fäste i laget. Men det är så det är och vi försöker förhålla oss till det, säger Lars Melin.

Annons

Annons

"Lite nervöst"

Ett normalt år hade både damerna och herrarna haft sina slalompremiärer i Levi. På grund av pandemin blir det dock i stället två damtävlingar i den finländska skidorten på lördag och söndag.

Åtta svenska åkare kommer till start – och försöker helst att tänka bara på skidåkningen.

Det är klart att det är trist att Thoma inte kommer med till tävlingen. Men det är ändå vi som ska åka och vi har ett starkt lag. Det hänger ändå på oss, säger Anna Swenn-Larsson.
Jag bor med Emelie (Wikström), vi har bott ihop hela tiden, vi har varit försiktiga och kan inte göra mer än vad vi har gjort.

Samtidigt kan dock väntan på svaren från covid-testerna vara lite nervös, medger Emelie Wikström.

Det är väl lite nervöst. Men det är bara så det är. Det kommer att vara så här den här säsongen. Vi kommer att testas hur många gånger som helst, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons