-
+

Kreml: Vi låter oss inte påverkas om Navalnyj

Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.
Den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.
RysslandTT-AFP-Reuters

Kreml talar klarspråk.

Aleksej Navalnyjs öde är en rysk fråga.

De baltiska grannländerna vill se EU-sanktioner mot Ryssland efter gripandet av Navalnyj när han återvände till Moskva.

Annons

Annons

Kreml låter sig inte påverkas av krav på sanktioner mot Ryssland på grund av gripandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det framhåller talespersonen Dimitrij Peskov och understryker att det handlar om en inrikesangelägenhet.

Navalnyj flög hem till Ryssland i söndags – och greps redan på flygplatsen. Han har befunnit sig i Tyskland sedan augusti, där han har vårdats för den förgiftning som han beskyller president Vladimir Putin för att ligga bakom.

Inför rätta

En domstol har beslutat att oppositionspolitikern ska vara frihetsberövad i 30 dagar, anklagad för att ha brutit mot en villkorlig frigivning. På onsdag ställs han inför i rätten igen, då på grund av anklagelser för att ha förtalat en krigsveteran.

Många västländer har framfört krav på att Navalnyj ska släppas, däribland USA, Kanada och EU. Estland, Lettland och Litauen vill att EU ska diskutera sanktioner mot Ryssland.

Vi hör deras uttalanden, men vi planerar inte att ta hänsyn till dem, sade Peskov på tisdagen.

Annons

Annons

Lyda rysk lag

Det här handlar om en rysk medborgare som inte lyder rysk lag. Det är helt och hållet en inrikesangelägenhet, och vi tillåter ingen att lägga sig i, fortsatte talespersonen i en videohållen presskonferens.

Peskov kommenterade också, och förkastade indirekt, påståenden om att president Vladimir Putin skulle vara rädd för Navalnyj.

Olika uttalanden om att någon skulle vara rädd för någon annan är absolut nonsens, sade Peskov.

Däremot berörde han uppmaningar från Navalnyjs anhängare om demonstrationer. Talespersonen sade att dessa uppmaningar var alarmerande, men att Kreml inte räds massprotester, rapporterar Reuters.

Navalnyj fördes på måndagskvällen till högsäkerhetsfängelset Matrosskaja Tisjina i Moskva.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss