A-
A+

Krigsfångar dödades när fängelse bombades

En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats.
En förstörd barack i fängelset i Oljonivka i Donetsk där ett 50-tal krigsfångar uppges ha dödats.
UkrainaTT

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att ha attackerat ett fängelse i ryskockuperat område med ukrainska krigsfångar från Mariupol.

Ett 50-tal personer uppges ha dödats och många fler skadats.

Annons

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i hamnen i Tjornomorsk omgiven av ambassadörer och FN-tjänstemän.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i hamnen i Tjornomorsk omgiven av ambassadörer och FN-tjänstemän.

Ryssland och ryska separatister med nära band till Moskva hävdar att ukrainskt artilleri träffat ett fängelse och att 52 ukrainska krigsfångar som tillfångatogs under striderna i Mariupol dödats. Ytterligare 75 krigsfångar uppges ha skadats i attacken i den ryskkontrollerade staden Oljonivka i Donetsk, rapporterar AP

Rysslands försvarsdepartement uppger att attacken skedde med det amerikanska raketartillerisystemet Himars. Moskva har inlett en utredning av attacken.

Avvisar anklagelserna

Ukraina slår ifrån sig anklagelserna och säger att man aldrig attackerar civila mål och att det är Ryssland som medvetet attackerat byggnaden.

"På det här sättet kan de ryska ockupanterna uppnå sina kriminella mål – att anklaga Ukraina för att begå 'krigsbrott' liksom att dölja tortyren av fångar och avrättningar", skriver ukrainska militären i ett uttalande.

Ingen version av händelsen har verifierats.

Den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak efterlyser en "noggrann utredning" och uppmanar FN och andra internationella organisationer att fördöma attacken, rapporterar AFP.

Annons

Annons

"Måste evakuera"

Ukrainska myndigheter i Donetsk säger att attackerna mot civila mål har trappats upp i områden som fortfarande hålls av Ukraina.

Striderna i regionen har intensifierats under dagen och civila måste evakuera medan det fortfarande är möjligt, säger Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk.

Från ukrainskt håll uppges att minst 13 personer dödats och ett trettiotal skadats i ryska attacker det senaste dygnet, rapporterar AFP.

I Mykolajiv, i syd, attackerades en busshållplats och minst fyra personer dog och sju skadades när en busshållplats besköts, enligt den regionale guvernören Vitalij Kim, enligt AFP. .

Spannmål redo

Samtidigt som striderna pågår runt om i Ukraina fortsätter försöken att få ut spannmål från landet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte under fredagen hamnstaden Tjornomorsk i Odessaregionen för att övervaka spannmålshanteringen.

"Det första fartyget, det första skeppet har lastats sedan början av kriget", säger Zelenskyj i ett uttalande.

Exporten av spannmål kommer att börja med flera fartyg som redan har lastats men som inte kunnat lämna de ukrainska hamnarna, enligt presidenten.

Ukraina uppger att de är redo att låta fartygen avgå, men att de väntar på klartecken från FN.

USA:s utrikesminister Antony Blinken betonade vikten av att Ryssland följer spannmålsavtalet i ett telefonsamtal med sin ryske motpart Sergej Lavrov på fredagen, uppger AP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.