A-
A+

Krigsskildring dominerar på Oscars

'På västfronten intet nytt' dominerar än så länge Oscarsgalan.
"På västfronten intet nytt" dominerar än så länge Oscarsgalan.
NöjeLos Angeles, TT:s utsände

Favorittippade "På västfronten intet nytt" dominerar än så länge Oscarsgalan. Även konkurrenten "Everything everywhere all at once" har belönats med guldstatyetter.

Annons

Annons

Efter en lång karriär i Hollywood fick Jamie Lee Curtis sin första Oscar.
Efter en lång karriär i Hollywood fick Jamie Lee Curtis sin första Oscar.
Jimmy Kimmel skämtade om örfilen.
Jimmy Kimmel skämtade om örfilen.

"Everything everywhere all at once" inledde det segertåg som många förutspått på förhand. Dramakomedin med övernaturliga inslag tog hem priserna för bästa biroll både för kvinnor och herrar, genom Jamie Lee Curtis och Ke Huy Quan.

Jamie Lee Curtis berömda skådisföräldrar Tony Curtis och Janet Leigh blev båda nominerade, men fick aldrig någon Oscar.

Min mamma och min pappa var både nominerade för en Oscar i olika kategorier, sade Curtis med gråten i halsen och lade till:
Jag fick just en Oscar!

Det episka familjedramat "Everything everywhere all at once" har blivit den stora favoriten efter att ha sopat rent på nästan alla prisgalor i Hollywood som leder fram till Oscarsgalan. Filmen hade vid tre-tiden fått två priser.

Men största konkurrenten "På västfronten intet nytt" fick pris för bästa foto och tog dessutom hem statyetten för bästa internationella film, bästa scenografi och bästa originalmusik. Så det står 4–2 hittills mellan de två största favoriterna.

Skämtade om "örfilsgate"

Efter vad som hände på Oscarsgalan i fjol fanns det en stor nyfikenhet på hur galavärden Jimmy Kimmel skulle tackla det som döptes till "örfilsgate", skandalen då Will Smith slog till komikern Chris Rock – och minuterna senare fick en Oscar, utan att någon ingrep.

Den som gör något våldsamt mot mig kommer att få en Oscar för bästa manliga huvudroll och få hålla tal i 19 minuter, sade Kimmel.

Han kommenterade också händelsen indirekt när han noterade att det är fem nominerade skådespelare från Irland i år.

Så oddsen för ytterligare ett slagsmål på scenen är goda, sade han.

Det finns stort svenskintresse för Oscarsgalan i år. Ruben Östlunds film "Triangle of sadness" är nominerad i tre kategorier – för bästa manus, regi och film. Östlund tillhör inte favoriterna i någon klass, men har fått stort gensvar i Hollywood för sin samtidssatir om makt, klass och skönhet.

Annons

Annons

Skräll

Skulle han få en Oscar vore det en stor skräll.

Även den svenske låtskrivaren Ludwig Göransson är nominerad. Hans sång "Lift me up", som Rihanna sjunger i filmen "Black Panther: Wakanda forever" kan vinna pris för bästa originallåt. Ludwig Göransson är en av fyra låtskrivare som i så fall får ta emot priset.

Rihanna sjunger även låten live under galan.

Oscarsakademin har velat undvika kontroverser och politiska budskap i år och uppges enligt amerikanska medier ha tackat nej till ett framträdande via länk av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Däremot kom Aleksej Navalnyjs fru Julia och två barn till Oscarsgalan. En film, producerad av CNN, om den fängslade ryske regimkritikern belönades med en Oscar för bästa dokumentär.

Jag drömmer om dagen då du blir fri, och när vårt land kommer att bli fritt. Var stark min älskade, sade Julia Navalnaja från scenen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.