Krisläge i danskt parti efter metoo-avhopp

Morten Østergaard avgick som ledare för Radikale Venstre när han anklagades för att ha lagt handen på en kvinnas lår. Sedan har det riktats fler anklagelser mot honom. Arkivbild från 2019.
Morten Østergaard avgick som ledare för Radikale Venstre när han anklagades för att ha lagt handen på en kvinnas lår. Sedan har det riktats fler anklagelser mot honom. Arkivbild från 2019.
DanmarkTT-Ritzau

Radikale Venstre är i upplösningstillstånd sedan partiledaren anklagades för sexuella trakasserier och avgick. Det danska partiets nya ledare visar sig ha känt till metoo-anklagelserna sedan tidigare – och kallar till krismöte efter ett stort medlemstapp.

Annons

Annons

Sofie Carsten Nielsen tog nyligen över Radikale Venstre och hamnade direkt i blåsväder. Arkivbild från 2014.
Sofie Carsten Nielsen tog nyligen över Radikale Venstre och hamnade direkt i blåsväder. Arkivbild från 2014.

Morten Østergaard avgick som ledare för det socialliberala partiet när kvinnor började träda fram och berätta om trakasserier från hans sida. Detta sedan Metoo-rörelsen fått ett sent genombrott i Danmark och sexism hamnat högt på den politiska dagordningen.

Østergaards ersättare Sofie Carsten Nielsen har fått en skakig start på posten och inom partiet rasar en diskussion om vem som visste vad – och när. I ett sms som läckt till tidningen BT framgår det att Nielsen redan i ett tidigare skede kände till att det fanns anklagelser mot Østergaard.

Flera händelser

I meddelandet skriver Nielsen till partikollegan Ida Auken att de pratat om att Morten Østergaard utsatt henne för obehagligheter "många, många gånger" – "att han har tagit dig på röven till exempel".

Nielsen nekar dock i ett annat sms till att ha haft kännedom om en händelse som Auken säger sig ha tagit upp med henne och partiledningen under 2017 och 2018. Där anklagas Østergaard för att ha gått över gränsen i ett försök att få en ung kvinna i säng vid Folkemødet, Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan.

Østergaard anklagades först för att ha lagt handen på en partikollegas lår för tio år sedan. När stormen blåste upp trädde ytterligare en kvinna fram med anklagelser och ex-partiledaren har medgett att han gett kvinnor i partiet "oönskad sexuell uppmärksamhet".

Annons

Annons

"Amasoner i häxjakt"

Sofie Carsten Nielsen har kallat partiets folketingsgrupp till krismöte för att försöka få kontroll över situationen. Minst 238 personer rapporteras ha lämnat partiet under den senaste veckan.

Å ena sidan finns partitoppar som Jens Rohde, som hotar att avgå om Ida Aukens vittnesmål får negativa konsekvenser för henne, och Martin Lidegaard, som också säger att han tror på Auken och att ledningen borde ha agerat för länge sedan.

Å andra sidan finns det partiprofiler som anser att det hela har gått alldeles för långt. Den tidigare sekretariatschefen Anders Kloppenborg är en av dem som valt att lämna partiet och han smäller igen dörren på vägen ut.

Förnuft och omtanke har skjutits helt åt sidan av en feministisk, inkvisitorisk häxjakt ledd av en grupp obarmhärtiga, hänsynslösa furier och amasoner som inte verkar ge sig förrän det slutgiltiga matriarkatet har införts på värsta fundamentalistiska vis, säger han till lokaltidningen Skive Folkeblad .
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons