A-
A+

Kristersson: Inga problem med aktieutdelning

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser inga problem med aktieutdelning. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser inga problem med aktieutdelning. Arkivbild.
EkonomiTT

Skolministern upprörs över Academedias saftiga utdelning till ägarna. Men Ulf Kristersson (M) tycker att aktieutdelning från välskötta skolföretag är Sveriges minsta problem.

Annons

Annons

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.

Skolkoncernen Academedia, som presenterar sitt helårsresultat, föreslår också en utdelning på 185 miljoner kronor till ägarna. De måste få ränta på sina satsade pengar, enligt vd Marcus Strömberg.

Det är helt naturligt att ägarna ska få utdelning, tycker han. Moderatledaren Ulf Kristersson håller med.

Jag har alltid sagt att utdelning från välskötta skokoncerner är Sveriges minsta problem. Jag är mycket mer bekymrad över dåliga kommunala skolor.

Hårdare tillståndsprövning

Han förklarar att han vill se hårdare kontroll och tillståndsprövning av skolor.

När man säger att man vill förbjuda vinstuttag så vill man lägga ned alla som drivs som aktiebolag. Kvar blir några stiftelser och föräldrakooperativ. Berätta det för alla 400 000 barn som går i friskolor. Man vill avveckla valfriheten, men vi kommer att stoppa det, säger Ulf Kristersson.

Annons

Annons

"Magstarkt"

Skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) är desto mer upprörd över Academedias förslag om aktieutdelning.

"Pengar läcker som ett såll ur svensk skola. Nu delar en av de största skolkoncernerna ut 185 miljoner kronor till sina aktieägare. Sammanlagt gjorde de en vinst på närmare 800 miljoner kronor.Det är magstarkt. Det här är dina och mina skattepengar. Pengar som kunde gått till lärare och elever" skriver hon i en kommentar till TT.

"Det räcker nu. Det finns inget annat land i världen där tidningarnas börssidor skriver om hur pengar som skulle gått till skolan i stället går till stora aktieutdelningar" fortsätter hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.