A-
A+

Kristersson: Öppna samhället för vaccinerade

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
PolitikTT

Moderatledaren Ulf Kristersson ställer sig nu bakom andra M-toppars krav om att häva restriktionerna för fullvaccinerade.

Annars skulle livet aldrig gå tillbaka till det normala, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset möjligheten att gå på teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv", skriver han tillsammans med tre moderata regionråd på Expressen Debatt.

För TT utvecklar Kristersson vad han menar med "fullt skydd".

Jag tror de flesta förstår att vi menar att man har fått båda sina vaccinationsdoser och den tid har gått som ska gå innan skyddet är fullt utvecklat, säger Ulf Kristersson.

TT: Det finns de som invänder att det inte finns ett fullt skydd, även om man är fullt vaccinerad.

Det kan man säkert invända mot, men då skulle livet aldrig gå tillbaka till det normala, det tror jag inte de menar heller. Vi menar att när människor är vaccinerade då kommer även de som inte kan bli vaccinerade vara skyddade.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det är viktigt att även den som är vaccinerad fortsätter att följa råden eftersom smittspridningen av covid-19 fortfarande är stor.

Vaccinpass nyckeln

Kristersson framhåller vaccinpasset som en nyckel för att öppna samhället. Vaccinpasset ska användas för att tillåta resor utrikes, men även för att låta människor leva som förut inrikes, anser han.

Till exempel gå på kulturevenemang eller idrottsevenemang, gå i kyrkan och sådana saker.

TT: Gäller det här bara de stora evenemangen eller gäller det hela ens beteende, även privat?

Privat beteende måste var och en ytterst ta ansvar för själv, vår poäng är att evenemang som i dag inte kan tillåtas för att människor kan bli smittade, de kan tillåtas i högre omfattning om det är fullt vaccinerade som kommer dit.

Annons

Annons

Större evenemang

Regeringen presenterade i torsdags sin femstegsplan för hur samhället ska lätta på restriktionerna. I september väntas mycket av det regelverk som gäller i dag vara borttaget.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har meddelat att Sverige kan få ett vaccinationspass för utrikes resor på plats den 1 juli.

Socialminister Lena Hallengren (S) har i sin tur sagt att regeringens besked om vaccinpass också rör tillträde till stora evenemang.

Inledningsvis är det de stora evenemangen som av epidemiologiska skäl annars inte skulle kunna äga rum, så det handlar inte om verksamheter rent generellt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!