A-
A+

Kristersson: Tomt V-hot om misstroende

Vänsterpartiets hot om misstroende mot regeringen på grund av förslag om friare hyressättning i nya hus är tomt, anser Moderatledaren Ulf Kristersson.
Vänsterpartiets hot om misstroende mot regeringen på grund av förslag om friare hyressättning i nya hus är tomt, anser Moderatledaren Ulf Kristersson.
PolitikTT

Moderatledaren Ulf Kristersson tror inte för "ett ögonblick" att Vänsterpartiet gör allvar av sitt hot om att väcka misstroende mot regeringen.

För det första kan de inte det och för det andra så tror jag inte att de vill, säger Kristersson till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

När regeringens utredare lade fram sitt förslag om hur hyressättningen kan bli friare i nybyggda lägenheter framöver upprepade Vänsterpartiet att hotet om misstroende står kvar.

Detta är inte ett hot utan ett löfte till Sveriges hyresgäster, sade V-ledaren Nooshi Dadgostar om hotet om misstroende.

Hon ser förslaget som en katastrof för hyresgästerna med kraftigt höjda hyror som följd. Misstroendet kan, oklart när, utlösas om regeringen går vidare med förslaget till riksdagen.

Är tomt

Men Moderatledaren ser det som ett hot utan täckning från Vänsterpartiet.

Jag betraktar det som tidigare som ett tomt hot, säger Kristersson efter att ha talat och intervjuats på Järvaveckan.

TT: Du tror aldrig det blir aktuellt?

Nej, det är väl självklart. Deras ambition är ju att stoppa en reform som de inte vågade stoppa när regeringen tillsattes, säger Kristersson som menar att V:s mål inte är att fälla regeringen utan att få den att backa.
Jag vill göra tvärtom, jag genomför bra reformer och vill gärna fälla regeringen, säger Kristersson som ser förslaget om friare hyressättning som "kanske ett litet steg" i rätt riktning.

Kristersson tror att Vänsterpartiet tolkar striden om hyressättningen som den om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Där ställde V och M sig gemensamt bakom ett hot om misstroende. Men det här är något annat.

Annons

Annons

Motstående intressen

De blandar ihop det här med historien om Arbetsförmedlingen där vi sa att om ni (läs: regeringen) genomför en dålig reform så blir det misstroende. Syftet var att stoppa en dålig reform.

Kristersson framhåller att Vänsterpartiet inte har nog ledamöter för att föreslå ett misstroende på egen hand när det gäller den fria hyressättningen. Det krävs minst 35 riksdagsledamöter för det. V behöver hjälp av minst ett parti till för det ska bli omröstning. Om Sverigedemokraterna skulle stödja dem går det dock.

Ja, om SD och V slår sig ner och pratar ihop sig om att byta regering så kan de ju ringa mig sen, men nej, det här är ett tomt hot.

TT: Situationen kommer inte att uppstå?

Nej, har otroligt svårt att tänka mig det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss