A-
A+

Kristersson tonar ned utspel om regeringskris

Statsminister Ulf Kristersson (M) under ett besök på räddningstjänstgymnasiet på Sandö under onsdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) under ett besök på räddningstjänstgymnasiet på Sandö under onsdagen.
PolitikTT

Medierna överdramatiserar SD:s hot om regeringskris, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Sammantaget fungerar samarbetet utmärkt, säger han till TT.

Annons

Kristersson är inte alls oroad efter den senaste tidens utspel från olika sverigedemokrater.

Jag tycker att ni i media tenderar att överdramatisera det ganska mycket, säger han.

Medhåll av Åkesson

Det började med att Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, beskrev Sverigedemokraternas hållning i frågan om reduktionsplikten. Den ska genomgå en "ganska markant och substantiell" förändring till årsskiftet – "annars har vi regeringskris", slog han fast.

Sedan kom SD-toppen Mattias Karlsson i förra veckan med ett utspel om den migrationspakt som förhandlas i EU. Karlsson rasade mot det förhandlingsbud som EU-parlamentet har slagit fast, ett bud som Moderaterna röstade för och SD emot i parlamentet. Det får på inget sätt bli verklighet – blir det det har Karlsson svårt att se "hur grunden för vårt samarbete ska kunna bestå."

Karlsson fick snabbt medhåll av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Regeringens övergripande hållning, den framgår mycket tydligt i Tidöavtalet. Vi kommer att minska invandringen till Sverige, det är mycket viktigt. Vi kommer aldrig medverka till några europeiska lösningar som ökar invandringen till Sverige, säger Ulf Kristersson.
Nu är det, om vi ska vara noga, EU-parlamentet som diskuterar vad parlamentet tycker, fortsätter han.

Han tillägger att det är en helt annan fråga vad EU-länderna kommer fram till när de har satt tänderna i parlamentets bud.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ska nu som ordförande i ministerrådet förhandla vidare om pakten med sina kollegor i EU, framhåller han.

"Det säger inte SD heller"

Kristersson tycker att samarbetet med Sverigedemokraterna på det stora hela fungerar utmärkt. När invändningen kommer om att det inte är medierna som använder ordet regeringskris så säger statsministern:

Det säger inte Sverigedemokraterna heller. Ibland har vi olika uppfattningar i en del frågor, och då har vi former för att diskutera dem och komma fram till lösningar.

Nyligen gick Liberalernas partiledare Johan Pehrson, även arbetsmarknads- och integrationsminister, ut i en intervju och beskrev avtalet som regeringen har med SD – Tidöavtalet – som mer av en arbetsplan, en inriktning för regeringens arbete, snarare än en reformplan. Det fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att reagera, men inte statsministern.

Jag har inga synpunkter på hur människor väljer att beskriva detta. Tidöavtalet gäller, och det vet fyra partier, vi har tagit i hand på det.

Om man sedan kallar avtalet en "handlingsplan", eller "projektplan", spelar mindre roll, enligt Ulf Kristersson.

Jag tycker att det är en väl avvägd produkt som både anger en tydlig färdriktning men också ger en viss flexibilitet för att utredningar kan visa på olika resultat.

Inget klart besked

En fråga som visserligen inte finns med i Tidöavtalet men som de fyra partierna sagt att de vill genomföra är den om gårdsförsäljning av alkohol.

Johan Pehrson har nämnt gårdsförsäljning som ett förslag som kan bli svårt att få till, utan att riskera Systembolagets monopol, när det prövas mot EU-rätten.

Statsministern kan inte ge några garantier för att regeringen lägger fram ett förslag innan mandatperioden är slut. Men han framhåller att han själv är för gårdsförsäljning.

Frågan bereds just nu i regeringskansliet, och när vi är färdiga med beredningen då kommer regeringen att ha ett besked att ge.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.