A-
A+

Kritik mot att transperson kan få OS-plats

Laurel Hubbards eventuella OS-plats får kritik.
Laurel Hubbards eventuella OS-plats får kritik.
OlympisktTT-Reuters

Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut att bli den första transpersonen att delta i ett OS, ska få tävla med damerna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har inte tagits ut än men har nått upp till samtliga krav som krävs för en eventuell OS-biljett. Lambrechs, som tävlade för Nya Zeeland på OS i Rio de Janeiro 2016, tycker inte att det är rätt.

Jag är ganska besviken, besviken för alla kvinnliga idrottare som kommer att förlora den platsen, säger hon till tv-kanalen TVNZ.
Vi är alla för jämställdhet för kvinnor inom sport men just nu tas den jämställdheten ifrån oss.

Hubbard föddes i en manlig kropp men genomförde en könskorrigering 2013. Innan det tävlade hon som man. Hon är i nuläget 16:e-rankad i 87-kilosklassen.

Jag har haft kvinnliga tyngdlyftare som kommit fram till mig och sagt "det här är inte rättvist, vad gör vi?". Men tyvärr finns det inget att göra för varje gång vi lyfter frågan blir vi tillsagda att vara tysta, säger Lambrechs.

Internationella olympiska kommittén IOK:s riktlinjer säger att transpersoner tillåts tävla om testosteronnivåerna är tillräckligt låga, under 10 nanomol per liter. Det kriteriet uppfyller Hubbard.

Forskare har kritiserat riktlinjerna med argumentet att de inte tar hänsyn till de biologiska fördelarna som finns med att ha gått genom puberteten som kille.

IOK skrev i ett uttalande på torsdagen att man är engagerade i arbetet för inkludering, men att man just nu ser över riktlinjerna.

"IOK utvecklar nya riktlinjer för att hjälpa till så att alla idrottare – oavsett deras könsidentitet och/eller könsuttryck – kan delta i säkra och rättvisa tävlingar", skriver IOK.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss