A-
A+

Kritik mot förslag om ökat sillfiske i norr

Stömmingsfisket i Bottniska viken utsätts för debatt, när internationella forskare säger ja till ett ökat fiske – men SLU är skeptiskt. Arkivbild.
Stömmingsfisket i Bottniska viken utsätts för debatt, när internationella forskare säger ja till ett ökat fiske – men SLU är skeptiskt. Arkivbild.
FiskeTT

Fisket av strömming i Bottniska viken kan öka med 81 procent redan i år, enligt havsforskningsrådet Ices. Men svenska forskare är skeptiska, och anser att det finns för få stora strömmingar.

Sillfisket söder om Ålands hav bör samtidigt minska kraftigt, enligt Ices.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sillen, med varianten strömming norr om Kalmarsund, väckte störst intresse när Internationella havsforskningsrådet (Ices) på fredagen kom med råd om Östersjön inför höstens fiskeförhandlingar i EU.

Efter ett par år med osäkerhet om strömmingen i Bottniska viken, och därefter ett omtag med nya beräkningar, föreslår Ices att fisket kan öka med 81 procent redan i år, om EU-kommissionen vill.

Övriga rekommendationer gäller fisket under 2022.

Stor strömming saknas

Men Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) anser att Ices beräkningar, enligt en modell EU beslutat om, inte tar hänsyn till om det finns få stora individer i ett fiskbestånd.

Människor som bor och fiskar längs kusten där upplever inte att det finns mycket strömming i Bottniska viken, säger Daniel Valentinsson, forskare på SLU:s havsfiskelaboratorium.

Det beror, enligt SLU, på att kust- och fritidsfisket är inriktat på stora strömmingar.

De stora individerna är också viktiga för fiskbeståndets reproduktion. Men det tar alltså EU:s beräkningsmodell inte hänsyn till.

Om den vuxna fisken består av små eller stora individer är inget som efterfrågas, säger Daniel Valentinsson.

Han noterar att den stora strömmingen, som man haft till bland annat surströmming, har minskat och att även Ices inser det. Men han är bekymrad över att rådet om hur mycket man kan fiska ändå ökar.

Annons

Annons

Oro för sill i Östersjön

Hur EU-kommissionen ställer sig till det nya budet om årets strömmingsfiske är oklart.

Samtidigt presenteras alltså fiskeråd för nästa år. Där rekommenderar Ices att strömmingsfisket i Bottniska viken minskar igen, från den höga nivå man föreslår för i år.

Fisket av sill och strömming i Östersjön söder om Ålands hav föreslås minska med 36 procent nästa år. Dagens fiske är för stort för beståndets framtid, enligt Ices.

Däremot kan fisket av skarpsill öka med 18 procent.

Fortsatt torskstopp

För torsken föreslår forskningsrådet fortsatt fiskestopp i Östersjöns östra bestånd.

För det västra beståndet väntar Ices till i höst med att ge fångstråd, eftersom den analys man gjort anses otillräcklig.

"Läget för torsken är kritiskt", säger forskaren Mikaela Bergenius Nord enligt SLU:s webbsajt.

Hur stora fångster som till slut tillåts, och hur stor varje lands kvot blir, bestäms i EU:s fiskeförhandlingar under hösten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!