-
+

Kritik mot kort varsel för distansskola

Högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götaland rekommenderas att införa distansundervisning efter sportlovet. Arkivbild.
Högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götaland rekommenderas att införa distansundervisning efter sportlovet. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Alla högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen bör införa distansundervisning från och med måndagen, uppmanar smittskyddsansvariga.

Med bara en kvälls varsel fick kommunerna information om beskedet. Vissa ställde om snabbt – andra väntar.

Annons

Annons

Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund. Arkivbild.
Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund. Arkivbild.

Oron för ökad smittspridning under sportlovet har stigit efter rapporter om att personer insjuknat på fjällorterna och fallen av den brasilianska virusmutationen i Region Gävleborg. För att förhindra smittspridning när elever återvänder till skolan rekommenderar Västra Götalandsregionen distansstudier för högstadiet och gymnasiet under en vecka.

Beskedet som kom på söndagskvällen gav skolorna knappt om tid för omställning. Det väcker kritik från flera håll.

Vad är det de vet på söndag kväll som de inte visste på söndag morgon? frågar sig Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund.

Beskedet har skapat förvirring då föräldrar inte nåtts av informationen utan skickat barnen till skolan där de mötts av personal som bett dem vända hem igen. Skolan har tillsynsansvar för barnen och att skicka hem en 13-åring till ett tomt hem är ingen bra lösning, menar hon.

Risk för smitta

Vissa kommuner har väntat med att fatta beslut och låtit eleverna vara i skolan under måndagen. Det är inte heller bra, enligt Åsa Fahlén.

Kommer du till skolan finns risk för smittspridning, säger hon.

Alingsås hör till dem som fattade beslut om distans direkt på söndagskvällen och informerade via skolplattformen och hemsidan.

Klockan var väl halv elva när jag lade ut det, säger kommunikationschefen Niklas Ehnfors.

I Göteborg behöver man fatta ett politiskt beslut för att ställa om till distans och att ställa om redan till måndag morgon var en omöjlighet, säger skolkommunalrådet Axel Darvik (L) till Göteborgs-Posten. Han räknar med att införa distansundervisning för alla elever på tisdagen. Högstadieskolorna har distansundervisning till viss del redan nu.

Annons

Annons

Kommuner får några dagar på sig

"Vi är medvetna om att flera skolor kan behöva en eller några dagar att ställa om", skriver Västra Götalandsregionen i sitt pressmeddelande. Det finns dock inga rekommendationer om provtagning eller hemkarantän enbart på grund av resor inom landet.

Tidigare i veckan har man funderat på vad som händer nu under sportlovet och om man ska övergå till distans. Om man varit ute tidigare hade informationen hunnit nå ut. Det är inte heller möjligt för skolor att ställa om med så kort varsel, säger Åsa Fahlén.

På måndagen inleds sportlovet i flera regioner i södra och mellersta Sverige. TT har frågat en av de största, region Skåne, om de planerar distansundervisning när eleverna återvänder nästa vecka. Men de har inget besked om det i nuläget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss