Kritik mot "orättvist" högskoleprovurval

En först till kvarn-anmälan till högskoleprovet kan strida mot högskoleförordningen. Arkivbild.
En först till kvarn-anmälan till högskoleprovet kan strida mot högskoleförordningen. Arkivbild.
SkolaTT

Det är först till kvarn som gäller när anmälan till höstens högskoleprov öppnar på fredag. På grund av rådande pandemi är antalet platser kraftigt begränsade – men att bara låta dem som är snabbast på anmälningsbollen få skriva provet kan strida mot högskoleförordningen, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Annons

Det här gynnar vissa grupper. Det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till radion.

Enligt Lundin kan först till kvarn-principen strida mot högskoleförordningen, som säger att ett urval måste ske på "objektiva grunder". Men det tillbakavisar högskoleprovssamordnaren Peter Honeth.

Ingen sitter och väljer ut att den ena eller andra får skriva utan det är samma villkor för alla, och på det sättet är det en objektiv grund, säger Peter Honeth.

Av smittskyddsskäl är höstens platser begränsade till 27 600 – en blygsam siffra med tanke på att över 50 000 anmälde sig till provet i fjol höst.

Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig på fredag.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons