Kritik mot spelade NHL-matcher: Sist på bollen

-
IshockeyTT

Medan ligorna i basket, baseboll, fotboll och amerikansk fotboll sköt upp matcher, i protest mot polisvåldet i USA, spelade NHL vidare.

Och får nu besk kritik.

NHL är alltid sist på bollen i de här ämnena och det känns så sorgligt, säger Minnesotabacken Matt Dumba.

Annons

Annons

Dumba, som varit med och bildat organisationen Hockey Diversity Alliance, säger till ESPN att det är viktigt för honom att stå upp och vara aktiv för att få till en förändring, men att även andra måste göra något.

Man förlitar sig på att vi minoritetskillar ska kliva fram. Men vad som verkligen skulle göra skillnad är om de starka vita ledarna i lagen kliver fram och gör sina röster hörda, säger Dumba.

Det var efter att en polis häromdagen sköt den svarte mannen Jacob Blake i ryggen vid ett polisingripande i Wisconsin som nya protester mot polisvåldet i USA blossat upp. De stora idrottsligorna har beslutat att skjuta upp matcher, likaså tennisturneringen i New York.

Läste upp budskap

NHL beslöt att spela onsdagens slutspelsmatcher, men uppmärksammade före matcherna protesterna mot rasism och polisvåld genom att läsa upp budskap mot rasism och därefter ha en tyst minut.

Men det räcker inte anser flera svarta NHL-spelare.

Det är bra att det skrivs uttalanden, skickas tweets och skrivs inlägg och läggs ut bilder på Instagram. Men till slut måste det ageras och man måste få till förändringar. Tyvärr har det ännu inte skett, säger San Jose-forwarden Evander Kane till The Score.

Annons

Annons

"Borde ställa in"

Tampa Bays tränare Jon Cooper sade efter matchen mot Boston (7–1) att ligan har gjort många bra saker på olika områden och att man kommer att ta upp även detta ämne.

Självklart kommer vi att göra det, säger han till The Score.

Hockeyexperten i kanadensiska Sportsnet, den tidigare NHL-målvakten Kelly Hrudey, tycker att NHL ska skjuta upp matcher.

Vi ska inte vara här, NHL borde ställa in matcher. Jag tycker att vi ska stödja Black Lives Matter-rörelsen bättre och i stället för att se på hockey vill jag vara hemma med familjen för att prata om de här sakerna, säger han.

Kollegan på Sportsnet, Christine Simpson, är ännu tydligare i sitt ställningstagande:

Jag mår illa över att vi genomför de här matcherna, säger hon enligt Aftonbladet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons