A-
A+

Kritik mot Uefas stopp av pride-manifestation

Manuel Neuer bär en kaptensbindel i regnbågsfärger.
Manuel Neuer bär en kaptensbindel i regnbågsfärger.
FotbollTT-AFP

Europeiska fotbollsförbundet Uefa tillåter inte att fotbollsstadion i München lyses upp i regnbågsfärger under matchen mellan Tyskland och Ungern i morgon.

Jag tycker att det är skamligt att Uefa förbjuder oss från att sända ett budskap för världsmedborgaranda, tolerans, respekt och solidaritet med HBTQ-personer, säger Münchens borgmästare Dieter Reiter.

Annons

Annons

I förra veckan antogs en ny lag i Ungern som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga. En lag som kritiserats av människorättsorganisationer och som ska utredas av EU-kommissionen.

Inför onsdagens EM-match mellan Tyskland och Ungern på Allianz Arena ville kommunfullmäktige i München lysa upp arenan i regnbågsfärger – för att visa solidaritet med HBTQ-personer i Ungern.

Efter att ansökan har lämnats in av alla politiska grupper kommer jag att kontakta arrangören (Uefa och det tyska fotbollförbundet, DFB) i början av veckan, sade Münchens borgmästare Dieter Reiter till Süddeutsche Zeitung i helgen.

Men Uefa väljer alltså att inte tillåta manifestationen.

"Skäms på er, Uefa"

"Uefa är en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den", skriver Uefa i ett uttalande.

Både Dieter Rieter, som kallar beslutet "skamligt" och kommer att tillåta regnbågssymboler på andra platser i staden, och Barcelonas norska landslagsstjärna Caroline Graham Hansen, som tidigare spelat i tyska Wolfsburg, är inte nådiga i sin kritik.

"Skäms på er, Uefa, för att ni inte låter München lysa upp stadion i regnbågsfärger!", skriver hon bland annat på Twitter.

Uefa föreslår i stället att manifestationen genomförs den 28 juni, på minnesdagen av befrielsen av Christopher Street eller den 3 till 9 juli, då det är pridevecka i München.

Annons

Annons

Andra arenor lyser upp

Nu sluter dock ansvariga för andra arenor i Tyskland upp och väljer att lysa upp sina arenor i regnbågsfärger.

"Om München inte får lysas upp på onsdag, måste de andra arenorna i landet visa sina färger. Kliv fram nu, kollegor i ligan. Deutsche Bank Park (tidigare Waldstadion) lyser upp regnbågen under matchen mot Ungern. Waldstadion kommer att förbli färgstark", skriver talespersonen för Eintracht Frankfurt, Axel Hellmann, på Twitter enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Även FC Köln väljer att lysa upp sin arena, bekräftar klubben i ett pressmeddelande.

Även om inga regnbågsfärger kommer att synas på arenan i sig, kommer de att synas på Tysklands lagkapten, målvaktsstjärnan Manuel Neuer. Under EM har Neuer burit en kaptensbindel i regnbågsfärger, något han kommer att göra även under morgondagens match.

Uefa startade en utredning om bindeln men den lades ner utan att man vidtog några åtgärder. Neuer har dock varnats för att det kan ses som politiskt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!