A-
A+

Kritik mot VM:s coronaregler – IHF slår tillbaka

Svenska supportrar med munskydd under handbolls-VM 2021. Arkivbild.
Svenska supportrar med munskydd under handbolls-VM 2021. Arkivbild.
HandbollTT

Spelarna kommer att testas löpande för covid-19 under handbolls-VM.

Det har lett till kritik mot Internationella handbollsförbundet (IHF).

Men IHF försvarar covid-reglementet.

Annons

Annons

Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Men trots det kommer spelarna i VM-trupperna att testas löpande.

Spelarna i Sveriges trupp testas på söndag inför VM och därefter väntar ytterligare två testrundor inför mellanrundan och en eventuell kvartsfinal. Testar man positivt väntar fem dagar i karantän innan man kan få komma tillbaka. Dessutom måste man uppvisa ett negativt test.

Jag tycker att det är trams, sade svenska landslagsläkaren Daniel Jerrhag till TT tidigare i veckan.

Sverige är dock inte det enda landslaget som har riktat kritik. Bland annat har representanter från Danmark, Island och Norge vädrat sitt missnöje.

Men IHF står fast vid sin ståndpunkt och försvarar reglementet i ett uttalande på sin sajt. Förbundet skriver att man är medveten om att alla inte håller med om åtgärderna men att pandemin måste fortsätta att tas på allvar.

"Riktlinjerna i arrangörsländerna kan avvika från vår medicinska plan, men det är IHF:s ansvar att ansvarsfullt organisera ett säkert VM för alla inblandade och vi gör allt för att göra det genom att vidta åtgärder som har visat sig vara effektiva", skriver IHF.

I VM 2021 tvingades ett par lag dra sig ur turneringen på grund av utbredd smitta. Och fjolårets EM, som slutade med svenskt guld, var covid-19 rejält utbrett och Sverige var ett av länderna som drabbades hårdast under turneringen.

Sverige spelar sin första match i VM mot Brasilien den 12 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.