A-
A+

Kritikerna: Tusse räddade sömnig tävling

Charlotte Perrelli och Tusse gick direkt vidare till final under lördagens tredje deltävling av Melodifestivalen.
Charlotte Perrelli och Tusse gick direkt vidare till final under lördagens tredje deltävling av Melodifestivalen.
MelodifestivalenTT

Favoriten Tusse höll för trycket och tog sig till final tillsammans med Charlotte Perrelli. Men kritikerna längtade mest tillbaka till förra veckans deltävling.

Annons

Annons

Nja, kritikerna går inte direkt i taket efter veckans deltävling. Favoriten Tousin "Tusse" Chiza och veteranen Charlotte Perrelli bokade två biljetter till finalen efter Melodifestivalens tredje deltävling på lördagskvällen och långt var allt väl enligt kritikernas pennor, men i övrigt lämnade deltävlingen mycket att önska enligt de flesta. Den första deltävlingen fick också utstå hård kritik, medan den andra fick mer ros i allmänhet och i synnerhet programledarduon Oscar Zia och Anis Don Demina.

Men SVT:s nya upplägg med nya programledare varje vecka — denna gång Jason "Timbuktu" Diakité — bredvid Christer Björkman är som upplagt för att hela tävlingen ska bli en svajig historia.

Långtråkigt

Aftonbladets Markus Larsson konstaterar att Timbuktu och mellanakterna Sabina Ddumba och Mapei inte lyckas göra intryck i den "långtråkiga och märkliga inramningen" . Expressens Maria Brander är inte heller nöjd och slår fast att Christer Björkman borde hålla sig borta från programlederiet och i stället ägna sig åt att vara "mellomorfar". Om Tusses medverkan skriver hon däremot: "Att en nu 19-årig ensamkommande flyktingpojke skiner starkast av alla i rampljuset är en saga som 2021 får nästan bibliska proportioner".

Dagens Nyheter skriver att deltävlingen var tillbaka på ruta ett igen och kallar den "90 minuter man gör bäst i att förtränga snabbt". Göteborgs-Posten är lite mer välvilligt inställd och konstaterar att Timbuktu skötte sitt jobb proffsigt, samt lyfter fram det betydelsefulla i att deltävlingen speglade det moderna, svenska samhället med deltagare och mellanakter med olika härkomst och bakgrunder.

Annons

Annons

Favorit

Tidigare "Idol"-vinnaren Tusse stack ut ut som favorit hos både experter och spelbolag. Han spås också ha goda chanser att ta hem hela tävlingen i finalen den 13 mars. På den efterföljande presskonferensen fick Tusse frågan om ett uttalande han gjorde tidigare under veckan, då han sade att "han inte känner sig som en riktig artist" jämfört med alla stora namn som deltagit i Melodifestivalen.

Svaret var mer självsäkert den här gången:

Att få stå där med Charlotte Perrelli och le framför kamerorna som finalist i Melodifestivalen 2021, då tänkte jag bara så här: "Jag är officiellt artist nu". Om någon annan inte tycker så, synd för er, sade han.

Revansch

Charlotte Perrelli sjöng även hon sig direkt till final med sin bombastiska schlager "Still young". 46-åriga Perrelli har vunnit hela tävlingen två gånger och har tagit en blågul seger i Eurovision. Men vid senaste försöket 2017 slutade hon sist i sin deltävling. Med "Still young", skriven av bland andra Thomas G:son och Bobby Ljunggren, var tanken att hon skulle ta revansch.

Därför hade hon inte nervositeten under kontroll i väntan på att resultatet skulle tillkännages.

Det är så lätt att man tänker att det är tävling och att det inte är så viktigt, men det är inte så för oss. För det första har vi varit borta från scenen i ett helt år. Att ställa sig här igen känns nästan lite nytt, sade hon efter sändningen.

Andra chansen

Alvaro Estrella har också hunnit bli veteran i sammanhanget, och lyckades ta sig till Andra chansen med låten "Baila baila". Även SVT-bekantingen Klara Hammarström, känd från tv-serien "Familjen Hammarström", får en till chans på finalbiljett.

Melodifestivalens tredje deltävling inleddes med att Jason "Timbuktu" Diakité tolkade en artistkollega från Skåne. Iförd klädsel som anspelade på barockens garderob tolkade han Mikael Wiehes "Flickan och kråkan". Mellan bidragen bjöds tittarna på framträdanden av Mapei och Sabina Ddumba, samt sketcher med den norrländska humorduon Leif & Billy som likt Shakespeares hovmän Rosencrantz och Guildenstern i pjäsen "Hamlet" smög runt bakom kulisserna på Annexet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss