A-
A+

"Kritiskt" läge – ny tysk lockdown väntas

Tyskar i munskydd väntar på tunnelbanan i Frankfurt am Main.
Tyskar i munskydd väntar på tunnelbanan i Frankfurt am Main.
TysklandTT

Tyskland befinner sig i den hittills "troligen mest kritiska fasen" av pandemin.

Annons

Annons

Den bedömningen gör Ralph Brinkhaus, gruppledare i förbundsdagen för Angela Merkels kristdemokratiska union (CDU/CSU), som nu vill se ännu hårdare restriktioner.

Nedstängningsåtgärderna måste utvidgas ytterligare, hur problematiskt det än må vara. Annars står vi inför en mycket svår sommar, säger han, enligt public service-sajten Tagesschau.

Samma krav kommer från medicinskt håll.

Jag förväntar mig att ministerpresidenterna och förbundskanslern kan enas om rikstäckande enhetliga och lättbegripliga regelskärpningar, säger Christian Karagiannidis, ordförande för Tyska föreningen för intensiv- och akutsjukvård (Divi).

Ny dagordning

Under måndagseftermiddagen träffar Merkel delstaternas ledare för att diskutera vägen framåt, mot bakgrund av den ökande smittspridningen. Tanken var från början att komma överens om lättnader, men det försämrade läget har tvingat ledarna att skriva om dagordningen.

Den tyska förbundskanslern vill enligt ett läckt dokument se en förlängning av restriktionerna till någon gång i april, för att bryta den negativa utvecklingen. Planerade lättnader av restriktioner kring restaurangbesök och kulturevenemang får anstå, och de värst drabbade områdena kan från och med måndag bland annat räkna med nya stängningar av affärer, om Merkel får sin vilja igenom.

Annons

Annons

"Exponentiell" ökning

I fredags varnade smittskyddsmyndigheten RKI för att antalet nya fall av covid-19 i Tyskland ökar i en "tydligt exponentiell takt", och spådde att situationen över påsk kan komma att likna den i julas, med "väldigt höga smittotal, många allvarliga fall och dödsfall, och överbelastade sjukhus".

Samtidigt höjde den allt mer kritiserade hälso- och sjukvårdsministern Jens Spahn tonläget mot EU:s vaccinsamordning, och flaggade för att Tyskland snart kan komma att gå sin egen väg och köpa det ryska vaccinet Sputnik V om inte Bryssel lägger på ett kol.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!