A-
A+

Krogar och arenor får öppna upp

Socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterade lättade restriktioner vid en pressträff.
Socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterade lättade restriktioner vid en pressträff.
CoronavirusetTT

Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord. Och på stora arrangemang utomhus kan många tusen personer tillåtas i publiken. De lättade restriktionerna gäller från och med torsdag.

Annons

Annons

Då gäller att en publik på upp till 300 personer tillåts inomhus. Utomhus gäller 3 000 eller mer om omständigheterna medger.

Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S) som ihop med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör Johan Carlson presenterade de lättade restriktionerna på en pressträff.

Enligt regeringens plan för avveckling av restriktioner infaller nivå två den 1 juli. Uppmjukningen sker tack vare att smittspridningen har minskat stadigt sedan början på maj. På måndagen intensivvårdades bara 55 patienter för covid-19. 57 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått minst en dos vaccin. Var tredje vuxen är fullvaccinerad.

Fria öppettider

Som en följd av den minskade smittspridningen slopas ett antal restriktioner. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare går bra att hålla och uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet tillåtna gäster vid varje bord inomhus utökas från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapen. Även fortsättningsvis ska sällskap sitta ner och kunna hålla avstånd, såväl inomhus som utomhus.

Vi är många som längtar och längtat efter att få umgås igen. Men jag vill påminna om att ska vi fortsätta åt rätt håll krävs att vi fortsätter att vaccinera oss, säger Amanda Lind.

Annons

Annons

Upp mot 15 000

Även publiktaket vid offentliga tillställningar höjs. Hur många som får delta beror på om det är inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.

Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner vilket gör det möjligt med tusentals åskådare på stora arenor så länge varje sektion om 3 000 sittande åskådare hålls smittsäkert avskild från de andra sektionerna.

Med sektionering menas att varje deltagare per sektion inte ska komma i kontakt med några andra sektioner. Man ska ha separat in- och utpassage och separata servicefaciliteter som toaletter och serveringsställen. Tanken är att publiken i de olika sektionerna inte ska möta publik från andra sektioner varken under eller i direkt anslutning till ett arrangemang, säger Amanda Lind (MP) till TT.

Hon bekräftar att det kan bli möjligt med publik på exempelvis 9 000, 12 000 eller 15 000 personer på stora arenor.

Fotbollen planerar

En förutsättning för sektionering är att arrangören följer FHM:s föreskrifter om till exempel avstånd. Inom varje sektion gäller att de 3 000 ska sitta med max fyra personer per sällskap och minst en meter mellan respektive sällskap.

Amanda Lind berättar att hon har fått signaler från fotbollsklubbar att de planerar att släppa in publik i flera sektioner. Klubbarna får ansöka hos polisen om tillstånd och för tillsynen står länsstyrelsen.

I kollektivtrafiken gäller att om det går att välja annat färdmedel ska man göra det, man ska hålla avstånd och undvika trängsel. Rekommendationen om munskydd upphör också den 1 juli.

Inom handeln försvinner rekommendationen om att handla ensam.

Risken inte över

Riskerna med pandemin och covid är inte över, påpekar Johan Carlson, och för det privata umgänget gäller fortsatt försiktighet:

Man ska iaktta distans, tvätta händerna, inte träffas om man har symptom och i första hand ses utomhus.

Under sommaren räknar regeringen med gå vidare med den femstegsplan som tidigare presenterats och i höst väntar sannolikt ytterligare lättnader.

Så här långt följer vi planen som vi presenterade tidigare. Ambitionen är att vi kan hålla oss efter det, steg 3 den 15 juli och steg 4 och 5 i september, säger Lena Hallengren.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur mat och dryck får serveras utomhus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!