Kronoberg: Nej tack till sjukvårdsgåvor

Region Kronoberg undanber sig gåvor till den hårt arbetande sjukvårdspersonalen. Arkivbild.
Region Kronoberg undanber sig gåvor till den hårt arbetande sjukvårdspersonalen. Arkivbild.
SjukvårdTT

Nej tack till chokladkartonger, blommor och andra julgåvor till hårt arbetande sjukvårdspersonal. Beskedet kommer från Region Kronoberg, som tycker att gåvorna från privatpersoner och företag är "problematiska".

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är jättemånga som hör av sig nu och vill ge något inför helgerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson till TT.

Men det allra bästa man kan göra för sjukvårdspersonalen är att bidra till att stoppa smittspridningen, anser han.

Vi är oerhört tacksamma över att man vill belöna våra medarbetare och att man har en varm tanke. Men det bästa man kan göra nu är att skicka en hälsning via vår hemsida till personalen, men också att följa råden. Vi ser en väldigt stor ökning av smittan.

Att skicka en gåva till en enskild medarbetare innebär att man försätter den personen i en svår situation, eftersom det då blir en "otillbörlig förmån för utövande av anställningen eller uppdraget", understryker han. Risken finns alltså att det kan klassas som en muta.

Det är förstås inte förbjudet att skicka blommor till ett helt sjukhus. Men i rådande läge underlättar det om alla låter bli, tycker han, för blommorna ska i så fall hanteras och fördelas.

Då blir det ju det här med att varför ska vi bara skicka till just den enheten. Alla sliter hårt just nu i många delar, säger Roger O Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons