A-
A+

Kronprinsen lugnar: Ingen inkomstskatt i sikte

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, här i mars i år.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, här i mars i år.
SaudiarabienTT

Saudierna kan vara lugna, de kommer inte att påtvingas någon inkomstskatt och den momshöjning som infördes i fjol var bara en tillfällig åtgärd.

Det säger kronprins Mohammed bin Salman i en tv-sänd intervju, där han även betonade att USA fortsatt är en strategisk partner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Att höja momsen var en plågsam åtgärd och jag hatar att skada våra saudiska medborgare, men det är min plikt att bygga upp en långsiktigt hållbar framtid för Saudiarabien, sade kronprinsen i en intervju om landets framtidsprogram Vision 2030, enligt internationella medier.

Momsen tredubblades i maj i fjol från 5 till 15 procent, en åtgärd som orsakade mindre chockvågor i landet, som länge var helt skattefritt och först 2018 fick se en moms införas. Frågetecknen hopades då om hur den styrande familjen Al Saud skulle få bukt med missnöjet på hemmaplan och se till att inte minska landets konkurrenskraft.

Mohammed bin Salman säger nu att momsen någon gång inom de närmaste fyra åren ska sänkas till mellan 5 och 10 procent.

Procent av Aramco kan säljas

Momshöjningen infördes för att mota den sjunkande ekonomin i grind efter att oljepriset störtdök efter såväl priskrig med Ryssland som under pandemin.

Det drabbade inte minst den statskontrollerade oljejätten Aramco, som för fjolåret redovisade ett vinstras på 44 procent och ett resultat efter skatt på motsvarande 400 miljarder kronor för 2020.

Kronprisen säger nu att landet förhandlar med ett utländskt energibolag om att sälja 1 procent av Aramco.

Det pågår en diskussion med ett av världens ledande energibolag och det kommer att bli ett mycket viktigt avtal för att öka Aramcos försäljning i det landet, säger han utan att ge mer information om vilket bolag eller land det handlar om, mer än att det är ett "mycket stort land".

När Aramco i december 2019 börsnoterades såldes 1,5 procent av bolagets aktier ut, vilket gav ett tillskott på omkring 250 miljarder kronor.

Annons

Annons

USA strategisk partner

Stabiliteten i landet hänger även delvis ihop med det emellanåt komplicerade förhållandet med USA.

USA:s president Joe Biden har sagt att han bara vill prata med sin motsvarighet, kung Salman, och har ställt hårdare krav på saudierna än vad företrädaren Donald Trump gjorde.

I februari pekade Bidens regering ut kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och införde sanktioner mot en lång rad saudiska medborgare, dock inte direkt mot kronprinsen.

Mohammed bin Salman sade på tisdagen att USA är en strategisk partner, men att saudierna inte accepterar några former av press eller inblandning i interna angelägenheter.

Vi är överens till mer än 90 procent med Biden-regeringen när det gäller de amerikansk-saudiska förbindelserna och vi arbetar för att stärka våra gemensamma intressen, sade han.
De frågor som vi inte är överens om är mindre än 10 procent och vi tittar på hur vi kan hitta lösningar där. USA är en strategisk partner, betonade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr