A-
A+

Krossade medaljrekordet: "Helt sjukt VM"

Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Sveriges damlandslag med bland andra Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, landslagstränarna Johannes Lukas och Jean-Marc Chabloz jublar med alla medaljer sista dagen av skidskytte-VM i tyska Oberhof.
SkidskytteOberhof, TT:s utsända

VM-guld till både Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg samt silver för Martin Ponsiluoma.

Total blev det elva historiska svenska VM-medaljer i tyska Oberhof.

Det är ett helt sjukt VM. Vad vi har gjort är stort, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Annons

Annons

Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma knäckte Norges Johannes Thingnes Bø i herrarnas masstart. Sedan tog Hanna Öberg sitt andra VM-guld när hon vann damernas masstart. Totalt tog Sverige elva medaljer i skidskytte-VM – och krossade det tidigare mästerskapsrekordet som var sex medaljer i VM i Pokljuka 2021.

Inför mästerskapet trodde jag inte på att vi som landslag skulle ta så många medaljer. Vi slår ju rekordet med hästlängder, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Landslagstränaren Johannes Lukas peppade åkarna den sista VM-dagen med orden: "gå ut och njut, det är sista dagen i helvetesväder-stationen".

Och som svenskarna levererade. Guld i båda loppen, plus Ponsiluomas silver.

Jag är rörd, det vi gjort är stort, säger Johannes Lukas och försöker förklara VM-framgången:
Jag tror att det är ett otroligt bra jobb i många år. Vi har inte gjort något speciellt till i år men har utvecklat alla delar varje år litegrann och lite bättre.

Kom in i flowet

Johannes Lukas säger att det förtroende som det svenska förbundet visade att man har för tränarstaben genom att förlänga deras kontrakt redan före OS i fjol, har gjort att alla i ledarstaben lägger in extra mycket i sitt arbete.

Och vi har ett fantastiskt bra lag som hoppar på det här tåget och de kom in i VM-flowet. Det är det viktigaste, flowet. När vi hittade det såg vi att mycket är möjligt. Men att det blir så här..., säger Lukas.

En annan förklaring till framgången kan vara träningsupplägget före VM med hårda intervaller så att åkarna skulle bli allt bättre under mästerskapet.

Vi lyckades hålla hela vägen och det kändes som att många andra blev tröttare. Det är något som vi ska utvärdera och kanske göra igen.

Annons

Annons

Stafettbrons det största

För landslagstränaren var bronsen i stafetterna det största under VM.

Det underlättar mycket för nästa år att alla åker hem med någonting, det är vi det enda landslag som lyckas med. Därför var det höjdpunkten för mig, säger han.
Vi ska vara realistiska, vi vet inte om vi kan lyckas så här bra igen. Det här är ett helt sjukt VM, nu ska vi njuta och vara stolta.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.