A-
A+

Kuba: Nya framgångar med covidvaccin

En sjuksköterska förbereder en Abdala-dos i Havanna i Kuba i juni.
En sjuksköterska förbereder en Abdala-dos i Havanna i Kuba i juni.
CubaTT-Reuters

Kubas covid-19-vaccin Soberana 2 har en effektivitet på 91,2 procent, uppger landet. Det är den karibiska nationens andra vaccin mot coronaviruset som är över 90 procent effektivt. Det andra vaccinet, Abdala, har nu godkänts för akut användning.

Annons

Annons

Uttalandet om effektiviteten för Soberana 2 kommer från statliga Buicubafarma, som har det övergripande ansvaret över Finlay-institutet, där vaccinet tillverkas.

Enligt uttalandet har vaccinet i kliniska tester visat sig ha en effektivitet på 91,2 procent efter två sprutor. I juni meddelade Kuba att tresprutsvaccinet Abdala har en effektivitetsgrad på 92,3 procent.

Om resultaten håller i sig även när oberoende forskare har granskat dem, innebär det att Kuba är det fjärde landet i världen som lyckats utveckla och producera ett vaccin med en effektivitet på över 90 procent, vid sidan av USA, Tyskland och Ryssland.

Används redan

Nyheterna är välbehövliga i Kuba, där viruset är på framfart med fler än 3 500 nya fall den här veckan. Myndigheterna har redan börjat vaccinera stora delar av befolkningen med de två vaccinkandidaterna, i vad man beskriver som interventionsstudier för att se om man kan minska spridningen.

Kuba har en lång historia av vaccinutveckling, och producerar på egen hand 80 procent av de vaccin som används i landet. Mexiko, Argentina och Vietnam har uppgett att man är intresserade av att börja tillverka de kubanska covidvaccinen, och Iran uppger att man ska tillverka Soberana efter att det prövats i landet.

De kubanska kandidaterna tillhör inte de mest tekniskt avancerade. Det rör sig om traditionell vaccinutveckling, där man använder sig av en del av virusets spikeprotein, som hjälper viruset att ta sig in i celler, för att bygga upp immunsystemet.

Annons

Annons

Grönt ljus för Abdala

Vaccinet Abdala godkänns för akut användning, meddelade landets läkemedelsmyndighet på fredagen.

Kuba blir i och med det första land i Latinamerika att godkänna ett inhemskt vaccin mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!