A-
A+

Kubaner förbjuds kritisera landet på nätet

Kubaner kollar nätet vid en wifi-hotspot i centrala Havanna. Arkivbild.
Kubaner kollar nätet vid en wifi-hotspot i centrala Havanna. Arkivbild.
KubaTT-AFP

I kölvattnet av förra månadens regimkritiska protester publicerar Kuba nu sin första cybersäkerhetslag. Men Human Rights Watch varnar för att lagen kan användas som för att begränsa fri- och rättigheter i den karibiska önationen.

Annons

Annons

Lagen kommer bara någon månad efter de regimkritiska protesterna i landet. Myndigheterna bemöttes demonstranterna med hårdföra ingripanden som resulterade i en död, tiotals skadade och hundratals gripna.

Havanna anklagade utländska aktörer för att ha styrt protesterna via sociala medier.

I den nya lagen preciseras vilka nätaktiviteter som kommer att kriminaliseras, däribland cyberterrorism, cyberkrig, uppmaning till störning av den allmänna ordningen samt spridning av information som är falsk eller kan skada landets rykte.

För första gången kommer landet att ha en rättslig standard för cyberbrott, säger Pablo Dominguez, cybersäkerhetschef på landets kommunikationsdepartement, till statliga Cubadebate.

Biträdande kommunikationsminister Wilfredo Gonzalez säger att lagen kommer att "skydda personliga datauppgifter" och kubanernas "integritet". Den kommer också att säkerställa att "ingen kommer att kunna förvränga sanningen och förtala våra tjänstemän eller vår revolutionära process".

Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar emellertid att lagen möjliggör nedstängningar av nätet baserat på godtyckliga myndighetstolkningar.

Kuba stärker sitt grepp om internet, säger Latinamerikachefen José Miguel Vivanco.

Nyheten har också väckt reaktioner från kubaner i sociala medier.

"Vi har rätt att inte hålla med och uttrycka det," skriver en användare på Twitter.

"Kuba är en diktatur och kriminaliserar yttrandefrihet," skriver en kuban som bor i Costa Rica.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!