Kulisser och pedagogik på Wanås i sommar

Martin Jacobsons kulissmålning till Jonas Gardells föreställning 'Queen of fucking everything'. Pressbild.
Martin Jacobsons kulissmålning till Jonas Gardells föreställning "Queen of fucking everything". Pressbild.
KonstTT

Papperskonst, gigantiska kulisser och ett pedagogiskt projekt med konstnärsduon Isabel och Alfredo Aquilizan. Det är en del av vårprogrammet på Wanås Konst.

Annons

Annons

Annons

Annons

Marit Rolands 'Paper drawing' visas på Wanås i vår. Pressbild.
Marit Rolands "Paper drawing" visas på Wanås i vår. Pressbild.

Skulpturparken Wanås Konst i skånska Östra Göinge såg en markant ökning av besökare i somras, och anpassade verksamheten till den rådande pandemin. När man nu presenterar programmet för första halvåret 2021 konstaterar verksamhetschefen Elisabeth Millqvist att pandemin fortsatt är en stor utmaning som kräver en enorm flexibilitet.

Men vårt mål har varit att genomföra det vi hade tänkt, även om det har inneburit att vi har behövt ändra vårt arbetssätt. Vi har velat finnas där för både konstnärer och besökare, för jag tror att alla behöver lyfta blicken och få tänka på andra saker. Möjligheten att erbjuda folk att se på konst i naturen har varit väldigt viktig, säger hon.

Pappersteckningar

Säsongen inleds i början av mars med den norska konstnären Marit Roland som ställer ut i Sverige för första gången. Hon skapar stora, sköra, tredimensionella skulpturala installationer av papper, verk som hon kallar "paper drawings".

Den stora säsongsöppning sker i som vanligt i maj, och sommarsäsongen innehåller både abstrakt och föreställande konst. Bland annat visas Martin Jacobsons gigantiska kulisser till Jonas Gardells föreställning "Queen of fucking everything". Den största av kulisserna är 16 gånger 9 meter och målningarna innehåller referenser till både scenkonst- och konsthistoria.

Det är ett ovanligt projekt eftersom vi alltid brukar bjuda in konstnärer att göra nya konstverk, men nu fick vi möjligheten till ett annat arbetssätt med Martin Jacobsson. Vi fyller en gammal lada där publiken får uppleva måleriet i stället för att se det som publik från en stol i en salong. Det tror jag blir en totalupplevelse, säger Elisabeth Millqvist.

Annons

Annons

Pedagogiskt projekt

Från april visas även resultatet av ett pedagogiskt projekt med konstnärsduon Isabel och Alfredo Aquilizan, som genomförs med konstnärerna på distans. De besökte tidigare Wanås Konst inför ett planerat samarbete och utställning som skulle ha ägt rum i år, men projektet har omarbetats eftersom paret fastnade på Filippinerna till följd av pandemin. Under hösten har 300 skolbarn skapat sina drömhus i miniatyr i verket "In habit".

De flesta husen är inte större än att de ryms i en handflata, men några har tenderat att svälla och bli lite större. Vi ställer samman alla de här hemmen, som blir till en gigantisk stad i konsthallen lagom till påsk, säger Elisabeth Millqvist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons