Kulturbranschen kritisk mot tvåmetersregeln

Kultursektorn välkomnade regeringens förslag att tillåta sittande publik vid evenemang, som kulturminister Amanda Lind (MP), presenterade. Men tvåmetersregeln orsakar förvirring. Arkivbild.
Kultursektorn välkomnade regeringens förslag att tillåta sittande publik vid evenemang, som kulturminister Amanda Lind (MP), presenterade. Men tvåmetersregeln orsakar förvirring. Arkivbild.
KulturTT

De nya förslagen om undantag vid vissa kulturevenemang fortsätter att skapa förvirring. Flera röster ifrågasätter nu hur tvåmetersregeln ska fungera praktiskt i biografer och teatersalonger.

Annons

Annons

Branschen välkomnade de nya regler för evenemang med sittande publik som gavs av kulturdepartementet i fredags. Samtidigt menade en del att tvåmetersregeln till och med kunde leda till försämringar i små salonger. Kulturdepartementet förtydligar nu för TT att tvåmetersregeln bara gäller evenemang med över 50 personer.

För evenemang med färre än 50 personer gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens allmänna riktlinjer om åtgärder för att undvika smittspridning. Det nya förslaget om enbart sittande publik med ett visst fastställt avstånd gäller bara för evenemang med fler än 50 personer, säger Björn Lindgren, pressekreterare vid kulturdepartementet.

"Ingen förbättring"

Det lugnar dock inte Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, som skriver på ett remissvar till regeringen.

Vi är alla lika förvirrade av tvåmetersregeln. Den kan nog funka på Globen eller på idrottsevenemang där man får in 20 000 personer. Men förutom några stora salonger i Sverige så ligger snittsalongerna på 200–250 platser i de största salongerna. Inför du tvåmetersregeln där är det bättre att tacka nej, säger han.

Fornstam menar att biobranschen har infört flera åtgärder för ett tryggt biobesök, som kontant- och kontaktlös biljettförsäljning och hygienstationer. Han hade hoppats på att biograferna skulle få ta emot fler besökare utifrån de förändringarna och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det går inte med tvåmetersregeln. Nu blir det ingen förbättring. Det är fem salonger i Sverige som kanske kan ha glädje av det här. Och Filmstaden är mer betjänt av att alla deras andra salonger får möjlighet att höja till 200 personer.

Annons

Annons

Skriver öppet brev

Även Folkoperan i Stockholm skriver nu ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

Måste publiken placeras som enskilda individer med ett avstånd på två meter kan en mellanstor teater som Folkoperan med 560 platser att kunna välkomna som flest 75 personer, skriver operans ledning. Det motsvarar enligt Folkoperan en beläggning på 13,3 procent jämfört med de 75 procent som teatern har i sin ursprungsbudget.

På torsdag ska remissvaren om förändringarna ha inkommit till regeringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons