A-
A+

Kulturskapares rätt till ersättning utreds

Nu ska musiker och konstnärers rätt till ersättning genomlysas. Arkivbild.
Nu ska musiker och konstnärers rätt till ersättning genomlysas. Arkivbild.
KulturTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen ska tillsätta en utredning om upp­hovs­män och utövande konstnärers möjlig­het till ersätt­ning i tider då deras arbete sprids via olika ström­nings­tjänster. Frågorna har aktuali­serats i arbetet med att genomföra EU:s nya direktiv om upp­hovs­rätt på den digitala inre marknaden.

"I dag har vi fan­tas­tiska möjlig­heter att – när vi vill – ta del av film, musik och annat kreativt innehåll via digitala tjänster. Samtidigt har många av de artister och upp­hovs­män som är med och fyller tjänsterna med innehåll svårt att leva på sitt skapande. Därför behöver vi nu se över om kultur­skaparna får en rimlig del i den ekono­miska fram­gång som den digitala utveck­lingen inne­burit, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Utred­ningen ska undersöka om man bör införa en ersättning för upphovsmän och konst­närer som man inte kan avstå från eller överlåta, så kallad oav­vislig ersätt­nings­rätt. Den ska också ta ställning till om det finns ett behov av ett nytt, frivilligt system för tviste­lösning när det gäller tvister om bland annat ersätt­ning mellan upphovs­män.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!