Kulusevski: "Vill hela tiden vinna"

Dejan Kulusevski och Alexander Isak – svensk fotbolls stora framtidsnamn.
Dejan Kulusevski och Alexander Isak – svensk fotbolls stora framtidsnamn.
FotbollTT

Dejan Kulusevski, 20, och Alexander Isak, 21 om några veckor.

Här sitter de sida vid sida – svensk fotbolls främsta framtidsnamn. Får de chansen att hamna på samma lagbild också?

Jag är redo att spela så mycket som det behövs, säger Kulusevski inför mötet med Frankrike på lördag.

Annons

Annons

Det är mindre än ett år sedan han för första gången plockades in i landslagstruppen. Det avgörande EM-kvalmötet mot Rumänien i Bukarest väntade i mitten av november. Förbundskaptenen Janne Andersson tog hela gänget till värmen på Cypern. Under dagarna i Larnaca var Kulusevski rejält i ropet efter sina starka öppning i Serie A med Parma.

Men det var inget mot vad som väntade de kommande månaderna. Sällan har en spelare gått från att ses som ytterst lovande till att leverera snudd på vecka in och vecka ut i en av världens mest ansedda ligor. Det mesta är väldokumenterat. Övergången till Juventus, vald till Serie A:s främste unge spelare, hyllad av italienska medier. Med mera.

Det var en fantastisk säsong, när jag väl kom in i det. Det var ett år när jag lärde mig otroligt mycket. Jag är mer redo i år och hoppas kunna göra det ännu bättre. Jag vill hela tiden vinna, vill vara bäst, men ibland måste man ta det lugnt. Man kan inte vara bäst jämt. Jag är inte mer än människa, säger Kulusevski.

"Göra det jag är bra på"

Inför Nations League-öppningen mot Frankrike och Portugal (tisdag) står han på blott en spelad landskamp. Några dagar efter segern i Bukarest fick han göra ett inhopp – ett lyckat sådant – mot Färöarna i kvalavslutningen. I vintras slog coronaviruset till, stoppade all landslagsfotboll och sköt EM-slutspelet till nästa sommar.

Nu vill Dejan Kulusevski visa svenska folket vad han går för – och det helst redan mot Frankrike.

Alla kollar inte på Serie A. Det är inte alla som har sett mig spela. Kanske lär sig svenska folket hur jag spelar. Jag ska bara göra det jag är bra på, säger han.

Den senaste tiden har varit intensiv. Kulusevski skolas som bäst in i Juventus under nye tränaren Andrea Pirlo.

Det har varit väldigt mycket. Mycket nytt, mycket att bearbeta, men det är bara att jobba hårt. Allt som kommer, kommer av en anledning. Det har jag förtjänat. Det är bara att fortsätta med det jag håller på med.

Kan du utveckla vad det är att bearbeta?

Du går från Parma till Juventus. Det finns 15 fotbollsplaner där. I slutändan är det bara fotboll, men du måste komma in i det, träffa mycket människor. Det är mycket ny information. Du ska in och leverera från första dagen och har många ögon på dig.

Annons

Annons

Känner Pirlos stöd

Pirlos intåg ser han som gynnsamt.

Jag känner verkligen stort stöd. Han har förklarat var han vill ha mig på planen, var jag ska röra mig och sådant. Det kommer att bli grymt.

Janne Andersson placerade på onsdagens träning både Kulusevski och Isak i vad som kan vara en stomme till startelva mot Frankrike.

Kulusevski spelade till höger på mittfältet, Isak på topp med Marcus Berg.

Det är viktigt för mig att komma in i gruppen rätt. Jag är ny här. Jag ska lära mig att spela med de andra och de lär sig mitt sätt. Mittfältsrollen passar mig bra. Jag lär mig ganska snabbt och det kommer att göra mig till en bättre fotbollsspelare. Det jag gör här, har jag gjort med ungdomslandslaget.

Isaks form osäker

Drygt ett halvår äldre Alexander Isak matchades flitigt under höstens EM-kval, både från start och som inhoppare.

Jag har visat vad jag kan och vad jag går för. Jag känner att jag skulle kunna funka med alla forwards här. Marcus är en spelare som är bra i sin felvända position. Han suger ned bollarna, en smart spelare som förstår sig på spelet. För mig kan det vara skönt att glida omkring framför honom.

Isak är något osäker på var han befinner sig formmässigt.

Svårt att säga, jag har inte matchats på tävlingsnivå, men majoriteten av spelarna i Frankrike och Portugal är säkert i samma situation. Det är klart att man inte är i toppform just nu.

Han ser fram emot mötena med alla världsstjärnor i Frankrike och Portugal.

För min del är de matcherna de roligaste. Jag har mött storlag i Spanien på stora arenor. Det är sådana matcher man kommer ihåg längst. Det är alltid kul att få mäta sig med de bästa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons