A-
A+

Kung Charles firas i dagarna tre

Buckingham Palace har offentliggjort programmet inför kung Charles kröning. Arkivbild.
Buckingham Palace har offentliggjort programmet inför kung Charles kröning. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

En traditionstyngd flerhundraårig ceremoni, en konsert, luncher och volontärarbete. Det är vad som väntar britterna i vår då kung Charles ska krönas.

Annons

Annons

Det brittiska hovet presenterade sent på lördagskvällen programmet för kröningen av kung Charles senare i år.

Långhelgen inleds på lördagen den 6 maj med själva kröningen. Då det inte bara är kungen utan även hans hustru Camilla som ska krönas. Ceremonin genomförs i Westminster Abbey enligt traditionen som går tillbaka över 900 år.

På söndagen den 7 maj hålls bland annat en konsert på slottet Windsor och över hela Storbritannien kommer ljusinstallationer att visas. På söndagen kommer även tusentals "kröningsluncher" att arrangeras över hela landet.

Kröningshelgen avslutas på måndagen den 8 maj, som i år blir en allmän helgdag för britterna, med fokus på hjälporganisationer och volontärarbetare. Under namnet "The big help out" uppmanas människor att ställa upp och hjälpa till i sitt närområde.

74-årige Charles blev kung direkt när hans mor drottning Elizabeth avled den 8 september i fjol. Några dagar efter drottningens död hölls en ceremoni för den nya kungen, men den officiella kröningen sker alltså först i maj då de många förberedelserna tar tid och landet dessutom ska sörja sin tidigare monark. På liknande sätt blev Elizabeth drottning i februari 1952, men kröntes först i juni 1953.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.