A-
A+

Kungen om Elizabeth: "Gamla relationer"

Carl XVI Gustafs farmors farmor var den brittiska drottningen Victoria. Bild från kungens egen födelsedag i april.
Carl XVI Gustafs farmors farmor var den brittiska drottningen Victoria. Bild från kungens egen födelsedag i april.
KungligtLondon, TT:s utsända

Den svenska kungafamiljen är inte på plats när drottning Elizabeth II:s platinajubileum inleds i Storbritannien, men hoppas träffa den brittiska regenten längre fram.

Drottningen vill nog gärna vara med så mycket som möjligt – om jag känner henne rätt, sade kung Carl XVI Gustaf till TT under kungaparets besök i Storbritannien.

Annons

Annons

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var gäster på galapremiären av 'Abba Voyage' under besöket i Storbritannien.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var gäster på galapremiären av "Abba Voyage" under besöket i Storbritannien.

På torsdagen inleds det fyra dagar långa firandet av drottning Elizabeth II:s 70 år på den brittiska tronen – ett firande som innehåller såväl pampiga militärparader som tusentals gatufester och picknickar till monarkens ära runt om i Storbritannien.

Den svenska kungafamiljen är släkt med de brittiska kungligheterna genom drottning Victoria, som var kung Carl XVI:s Gustafs farmors farmor, och det svenska kungaparet besökte också Storbritannien under några intensiva dagar i slutet av maj.

Utöver ett besök på Astra Zenecas forskningsanläggning i Cambridge hann de även gå på galapremiären av abbatarshowen "Abba Voyage" i London. Kungaparet var också på plats på det svenska ambassadresidenset när ett samarbetsavtal mellan Sverige och Storbritannien undertecknades – men kommer inte att vara på plats under platinajubileet.

Tyvärr inte, och hur mycket drottning Elizabeth själv kommer att närvara vet jag inte med tanke på hennes hälsa. De håller det nog ganska flexibelt. Men hon vill nog väldigt gärna vara med så mycket som möjligt – om jag känner henne rätt, sade den svenske monarken till TT i London.

"Gamla relationer"

Drottning Elizabeths firande kommer att höras även i Sverige under torsdagen. Det brittiska stridsfartyget HMS Defender, ett av flera fartyg på besök i Stockholm, har fått tillåtelse att skjuta dubbel salut, vilket innebär 42 skottsalvor, för att hedra monarken.

På plats i det svenska ambassadresidenset i London nämnde kungen också de band som finns mellan de svenska och brittiska kungafamiljerna.

Det var tråkigt att vi inte hann träffa drottning Elizabeth just under de här dagarna, men vi hoppas kunna göra det längre fram, sade kungen, och tillade:
Det finns ju gamla relationer mellan familjerna och det är något vi gärna återkommer till. Vi hade gärna haft möjlighet att prata lite, men det får vi göra en annan gång.

Annons

Annons

Roligt med band

Även drottning Silvia passade på att ta upp släktskapet mellan de båda släkterna, och nämnde utställningen "Daisy, kronprinsessan Margareta", som under 2021 visades på Kungliga slottet i Stockholm.

Det var en underbar utställning som handlade om kronprinsessan Margareta, som var drottning Victorias barnbarn och kungens farmor. Så det finns nära familjeband, vilket är roligt. Det är roligt när vi träffas, sade drottningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.