Kungens pandemikritik ger eko i världen

'Jag anser att vi har misslyckats', säger kungen när han sammanfattar året i SVT:s program Året med kungafamiljen. Arkivbild.
"Jag anser att vi har misslyckats", säger kungen när han sammanfattar året i SVT:s program Året med kungafamiljen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

"Fruktansvärt" och "misslyckats" är några av orden kungen väljer när han ska beskriva året som gått och pandemin i SVT:s program Året med kungafamiljen, skriver SVT Nyheter.

Uttalandet väcker stor internationell uppmärksamhet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger kung Carl XVI Gustaf i programmet.

Året med kungafamiljen visas i SVT varje år kring jul och i programmet får flera av kungafamiljens medlemmar se tillbaka på, och reflektera över, det gångna året.

Jag tycker det har varit fruktansvärt med tanke på alla som har gått bort, och den sorg och frustration i många familjer och även många företagare som går på knä och kanske tappar sina företag, säger kungen.

Känner med familjerna

Kungen säger att han känner med alla familjer som drabbats av pandemin.

Det är svenska folket som har lidit kolossalt under svåra förhållanden. Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

Kungen får även frågan om han själv är orolig att bli smittad.

Senaste tiden så har det känts mer påtagligt, det har krupit närmare och närmare. Det är inte vad man önskar sig.

Annons

Annons

"Inte politiskt"

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, säger till nyhetsbyrån AFP att kungens uttalande om att Sverige har misslyckats inte ska ses som en kommentar till den svenska coronastrategin och att uttalandet är "opolitiskt".

Kungen refererar till hela Sverige och hela samhället. Vad kungen gör är att visa medkänsla med alla de som har drabbats på olika sätt och även de som har dött i pandemin, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade på en presskonferens kungens uttalande med att han tolkar det "som ett bekräftande på det vi redan har sagt".

Det faktum att så många människor har avlidit är ett misslyckande, vi kan inte se det på något annat sätt. Det är så jag tolkar det, sade Löfven.

Internationellt uppmärksammat

Kungens uttalanden har snabbt resulterat i internationella reaktioner. Den danska nyhetsbyrån Ritzau återger uttalandena och konstaterar samtidigt att "Sverige med 10,3 miljoner invånare har ett samlat dödstal på 7 893 personer. I Danmark med 5,8 miljoner invånare är siffran 992."

I brittiska BBC är kungens ord en av torsdagens toppnyheter. Även BBC lyfter fram de höga dödstalen i Sverige. Detsamma rapporterar exempelvis The Guardian och amerikanska ABC News som publicerar en text i ämnet av nyhetsbyrån AP.

Även de båda internationella nyhetsbyråerna Reuters och AFP har fylliga texter om kungens uttalande i tv-programmet.

Tegnell pressas

Statsepidemiolog Anders Tegnell ville under torsdagens pressträff med myndigheterna inte kommentera kungens kritik:

Jag har ingen anledning att recensera det. Vi kommer säkert att diskutera under lång tid efter det här vad vi lyckats och misslyckats med, säger Tegnell och tillägger:
Det är självklart att antalet som avlidit i Sverige är djupt beklagansvärt och vi kommer absolut att behöva jobba med att försöka förstå vad vi kan bli bättre på för att förhindra att det någonsin händer igen.

Tegnell pressades på frågan om han tycker att kungen har rätt när han kallar den svenska strategin för ett misslyckande.

Det tycker jag vi ska överlåta åt andra som kommer att utreda det här i framtiden att ta ställning till. Jag har inga åsikter om vad kungen säger eller tycker.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons