Kurz beska medicin mot covid: Träffa ingen

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.
ÖsterrikeTT

Varje social kontakt är en för mycket, tycker Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Med en av Europas hårdaste nedstängningar ska han betvinga den skenande coronasmittan.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Framför det nygotiska rådhuset i Wien har förberedelserna inför årets julmarknad stannat av. I vanliga fall brukar den traditionsenliga "Christkindlmarkt" öppna så här års, men den som vill dricka glühwein och äta rostade kastanjer får vackert vänta.

Sedan midnatt natten mot onsdag gäller en stenhård lockdown i den österrikiska huvudstaden, liksom i resten av landet. Skolor är stängda, likaså de flesta butiker, och ett allmänt utegångsförbud råder med undantag för inköp av mat och medicin, arbete som inte kan göras hemifrån, läkarbesök, träning och ett antal andra tydligt avgränsade aktiviteter.

Trendbrott kan skönjas

Förbundskansler Sebastian Kurz budskap till befolkningen i helgen var lika tydligt som bistert:

Träffa ingen. Varje social kontakt är en kontakt för mycket.

Precis som i övriga Europa har antalet nya fall av covid-19 ökat kraftigt i Österrike under hösten. Sedan i lördags, då Kurz flaggade för de nya restriktionerna, kan dock ett trendbrott skönjas, med fyra dagar i rad då antalet nya bekräftade fall har gått ned, enligt Oxfordkopplade Our World in Data.

Annons

Annons

I rätt riktning

En andra lockdown är ett steg i rätt riktning, anser Eva Schernhammer, professor i epidemiologi vid Medizinische Universität Wien.

Det är väl avvägda åtgärder i ljuset av situationen. I början av november infördes en "lockdown light" då skolorna och affärerna fortfarande var öppna. Samtidigt steg antalet nya fall väldigt fort, till en punkt då intensivvårdsavdelningarna slog larm, säger hon till TT.

TT: Kan Kurz linje vara vägen framåt även för resten av Europa?

Alla länder är olika och har olika förutsättningar, dels gällande sjukvården, dels folkets beredskap till uppoffringar. Det är väldigt svårt att rekommendera en enda uppsättning åtgärder för hela Europa. Men generellt kan man ju se att antalet smittade stigit drastiskt i hela Europa, och att det nu gäller att bryta den här andra vågen och hoppas att vaccinet gör att vi slipper en tredje.

Bättre än Sverige

TT: Hur ser du på den svenska strategin, som bygger på frivillighet snarare än lagstadgade krav?

I Asien har det här med eget ansvar fungerat väldigt väl, i västvärlden inte lika väl. Jämfört med Sverige lyckades vi i Österrike väldigt bra med att skydda människoliv under den första nedstängningen här i våras. Den här gången får vi se.

TT: Finns det en risk att en lockdown får värre konsekvenser för befolkningen, till exempel med avseende på psykisk ohälsa, än vad viruset skulle orsaka utan restriktioner?

Det råder inget tvivel om att det tar på krafterna för dem som inte tycker om att vara ensamma. Det är ingen lätt situation. Bortsett från de psykiska besvär som ensamheten kan orsaka mår ju folk också dåligt av att förlora sin inkomst, exempelvis. Det är en enorm belastning.

"Mår inte så bra"

En av de österrikare som nu återigen tvingas bita ihop är 58-årige Wolfgang, som är på väg till sin psykiater i Wien.

Jag kan förstå behovet av en lockdown, men för mig personligen är det här en tuff tid. Jag mår inte så bra, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons