A-
A+

Kusin uppmanade 44-åringen att erkänna

Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.
BrottTT

Ny bevisning kan fälla den 44-årige man som misstänks för mordet på Malin Lindström när hovrätten återigen tar upp fallet.

Efter 25 år är det många som vill få ett avslut, även närstående till den misstänkte. I ett sms som en kusin skickat till mannen uppmanades han att erkänna sin inblandning i fallet.

Annons

Annons

Hovrätten för Nedre Norrland inleder huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Här hovrättens byggnad men rättegången hålls i tingsrättens lokaler.
Hovrätten för Nedre Norrland inleder huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Här hovrättens byggnad men rättegången hålls i tingsrättens lokaler.

Under torsdagen inleddes den ovanliga huvudförhandlingen vid hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Att det beviljas resning i ett mål till nackdel för en tidigare friad person är mycket sällsynt och har bara skett ett fåtal gånger de senaste decennierna. Därför är också medieintresset stort och den lilla rättssalen är fylld till brädden.

Vid förhandlingarna läser åklagaren upp ett sms som polisen funnit i den misstänktes mobiltelefon. Meddelandet är från en kusin till den misstänkte och har skickats någon gång under det senaste året, innan Högsta domstolen beviljade resning av fallet i maj.

Meddelandet finns med i det tillägg som gjorts till förundersökningen. Och i det står bland annat:

"Snälla stå för vad du har gjort och berätta vad du vet" och "Som det är nu så är alla övertygade om att du är skyldig. Bättre att samarbeta och berätta så detta kan tas upp igen och så vi kan få ett avslut".

Matchade mannen

Men den avgörande nya bevisningen som ledde till att Högsta domstolen beviljade resning rör sig om en dna-analys av en spermafläck som fanns på Malin Lindströms byxor då hon hittades död i maj 1997, ett halvår efter det att hon försvunnit spårlöst. Med dåtidens metoder gick det inte att analysera dna:t men för några år sedan lyckades polisens forensiker få fram en dna-profil som stämmer överens med den misstänkte mannen.

Den misstänkte 44-åringen nekar till brott. Hans advokat, Ulf Holst, antyder under förhandlingen att hans klient kommer att ge en förklaring till spermafläcken och matchningen senare under förhandlingen.

Jag hoppas att han orkar förklara, för det är redan skamfullt som det är, inte minst med Malin Lindströms anhöriga här, säger han.

På plats i rättssalen tittar den misstänkte mestadels ner i förundersökningen som ligger på bordet framför honom. Hans blick möter aldrig Malin Lindströms familj som finns på plats.

Annons

Annons

Kan få ett avslut

Flickans föräldrar, Rune och Inez Lindström, har tidigare pratat med medier åtskilliga gånger om sin dotter. De har uttryckt en lättnad över att fallet beviljades resning och att de ser fram emot att få ett avslut. På plats i Sundsvall är de återhållsamma och vill att förhandlingarna ska ha sin gilla gång.

Vi kommer inte göra några uttalanden förrän rättegången är över, säger Rune Lindström.

På fredag ska den misstänkte mannen förhöras. Rättegången fortsätter sedan under måndag och tisdag nästa vecka.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av vem som skickat ett sms.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.