A-
A+

Kvicka utredningar testas i halva landet

Försöket att skynda på utredningarna av vissa brott utvidgas. Arkivbild.
Försöket att skynda på utredningarna av vissa brott utvidgas. Arkivbild.
BrottTT

Rättsväsendets försök att skynda på hanteringen av enklare brott beskrivs som lyckat. Nu kommer de nya metoderna testas i halva landet.

Annons

Annons

Nästan 11 000 brottmål har avgjorts vid de 15 tingsrätter som ingår i projektet. Där har mediantiden från brott till dom varit 6,3 veckor.

"Försöket har gett goda resultat genom både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna", uppger justitieminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen beslutade i onsdags att försöket ska utvidgas. Från och med årsskiftet ska ungefär hälften av landets polisområden och 27 av landets 48 tingsrätter omfattas. Stockholm och Göteborg är redan med, men nu kommer landets sex största städer ingå, då Malmö, Uppsala, Linköping och Örebro ansluter.

Vid de 27 tingsrätterna avgörs nästan tre fjärdedelar av alla brottmål i landet.

Målsättningen är att brott som bedöms vara enklare att utreda – som stöld, sexköp, rattfylleri eller narkotikabrott – ska gå från misstanke till domstolsprövning på mycket kortare tid. Helst ska polis kunna utreda saken på plats, till exempel när någon tas på bar gärning, och bolla det vidare till åklagare.

I Göteborg lyfter man fram att en person som greps för en butiksstöld dömdes 19 dagar senare. I Norrköping i september föll en liknande dom efter 13 dagar.

Regeringens avsikt är att hela rättsväsendet ska arbeta på detta sätt inom ett par år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.