A-
A+

Kvinna i toppen för italiensk opposition

Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska Partito Democratico (PD). Arkivbild.
Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska Partito Democratico (PD). Arkivbild.
ItalienTT

Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska PD.

"Vi kommer att bli ett problem för Giorgia Melonis regering", meddelade Schlein i sitt segertal.

Annons

Annons

Den 37-åriga Elly Schlein utsågs under söndagen till ny ledare för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska PD, vid en omröstning i Rom. Med 53,8 procent vann Schlein över Stefano Bonaccini, som i stället fick 46,2 procent av rösterna, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

"Vi kommer att bli ett problem för Giorgia Melonis regering", förkunnade Elly Schlein i sitt segertal och tillade:

"Vi klarade det – tillsammans genomförde vi en liten revolution, och inte heller den här gången förväntade de sig det av oss".

Socialt engagemang

Schlein gjorde sig ett namn 2020 då hon som en del av en vänsterallians lyckades stoppa extremhögern från att ta makten i den traditionellt sett vänsterstyrda regionen Emilia-Romagna. Hon valdes därefter till vice regionpresident i den italienska regionen – vars huvudstad är Bologna.

Schlein, som är född i Schweiz och har en amerikansk far, har under sin karriär framförallt gjort sig känd för sitt engagemang i frågor som rör klimat, social rättvisa och hbtqi-rättigheter.

Hon tar över posten som partiledare efter Enrico Letta, som meddelade sin avgång efter partiets nederlag i det italienska parlamentsvalet i september. Valsegern gick då i stället till en högerkoalition under ledning av Giorgia Melonis Italiens bröder.

Annons

Annons

Känga till Meloni

Bland medlemmarna i PD sätter många nu sitt hopp till att Elly Schlein ska lyckas vända utvecklingen och vinna tillbaka röster till partiet, som under de senaste åren varit splittrat.

I sitt segertal under söndagskvällen passade också Elly Schlein på att ge Giorgia Meloni en känga, då hon anspelade på ett tidigare tal av den högernationalistiska partiledaren.

"Jag är kvinna – jag är inte mamma. Men jag är inte mindre kvinna för det", sa Schlein inför den jublande publiken.

I Melonis tal, som hölls under ett valmöte i Rom 2019, tryckte ledaren för Italiens bröder på sina konservativa värderingar.

"Jag är en kvinna, jag är en mamma, jag är italienare, jag är kristen", sade Meloni i talet, som sedermera blev viralt.

I och med valet av Elly Schlein som ledare för PD har de två största italienska partierna en kvinna i ledningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.