Kvinnlig domare historisk i klubblags-VM

Allt fler kvinnliga domare får chansen att döma herrmatcher på högsta nivå. Arkivbild.
Allt fler kvinnliga domare får chansen att döma herrmatcher på högsta nivå. Arkivbild.
FotbollTT

Brasilianska Edina Alves skriver historia när hon dömer herrarnas klubblags-VM i Qatar i februari. Men resan dit har varit lång.

Jag har inte fått något gratis, säger 40-åringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Genom uppdraget i klubblags-VM blir Edina Alves den första kvinnan att döma en herrfotbollsmatch organiserad av det internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Hon har dömt fotboll halva sitt liv, och säger i en intervju med AFP att hennes banbrytande bedrift är ett resultat av två decennier av hårt jobb.

Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har jobbat hårt och förberett mig själv för den dagen när jag skulle få en sån här chans, säger hon.

Alves, som kommer från den lilla staden Goioere på landsbygden i den södra delstaten Paraná, börja döma fotboll 1999 när hon kallades in som assisterande domare i en amatörmatch.

Hon älskade det direkt.

Jag kunde inte få nog, säger hon till AFP.

Dömt brasilianska toppligan

Ett år senare dömde hon professionellt, och 2014 dömde hon på heltid. 2019 blev hon den första kvinnan på 14 år att döma en herrmatch i den brasilianska högstaligan, och sedan dess har hon lagt ytterligare tolv matcher från samma liga på sin meritlista.

I fjol dömde hon även fyra matcher i damernas VM i Frankrike, inklusive semifinalen mellan USA och England.

Fifa behandlar domare enbart baserat på deras förmåga, inte deras kön. Om du är bra finns det plats för dig, säger hon.

De senaste åren har kvinnliga domare synts allt högre upp i toppfotbollen på herrsidan runt om i världen. 2017 blev Tysklands Bibiana Steinhaus den första kvinnan att döma i en stor herrliga i Europa när hon debuterade i Bundesliga. Och Stephanie Frappart från Frankrike blev förra månaden den första kvinnan att döma en Champions League-match för herrar.

Här i Sverige fick Piteådomaren Tess Olofsson nyligen en fast plats i superettan kommande säsong.

Annons

Annons

Framflyttad turnering

Edina Alves bryter alltså barriären för herrmatcher organiserade av Fifa när hon dömer klubblags-VM, som kommer att innehålla topplag som Bayern München.

Turneringen, som flyttades fram från förra året på grund av coronapandemin, avgörs i Qatar mellan den 1-11 februari. Förutom Alves, som valdes som en av sju huvuddomare, utnämnde Fifa också Neuza Back från Brasilien och Mariana de Almeida från Argentina som två av de tolv assisterande domarna i turneringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons