A-
A+

Kvinnliga backhoppare i upprop mot tävlingsförbud

Maren Lundby. Arkivbild.
Maren Lundby. Arkivbild.
BackhoppningTT

Skidflygningsförbudet för kvinnor står fast.

Nu släpper 21 kvinnliga backhoppare en video där de protesterar mot beslutet.

Vi trodde att vi skulle slippa att publicera den, säger den norska stjärnan Maren Lundby.

Annons

Annons

Annons

Annons

I VM i Oberstdorf i februari hoppade backhoppningsdamerna, för första gången i mästerskapssammanhang, i en 120 meter lång backe i stället för den 90 meter långa som tidigare använts.

Norge har varit drivande i att ta nästa steg för att damerna även ska få tävla i skidflygning, något som i nuläget bara är tillåtet för herrar.

Kräver förändring

Men när förslaget lyftes på Internationella skidförbundet (Fis) kalendermöte i helgen röstades det ner med siffrorna 9–7. Sverige var en av nationerna som röstade för.

Beslutet har mötts av kritik och resulterade i att 21 kvinnliga backhoppare, med norska stjärnan Maren Lundby i spetsen, publicerat en video på Twitter där de kräver förändring.

Det här är något vi jobbat för i ett års tid men som inte blivit publicerat förrän nu. Vi trodde att vi skulle slippa att publicera den, säger Lundby till NRK.

Svenska backhoppningstalangen Astrid Norstedt har också ifrågasatt varför de inte skulle kunna tävla i de längre skidflygningsbackarna.

Annons

Annons

"Hoppsportens Formel 1"

Jag förstår faktiskt inte. Man har menat att tjejerna inte är tillräckligt bra. Dambackhoppning är ju en ny sport, men damerna är på en så pass bra nivå att det inte finns någon anledning att inte tillåta oss att hoppas skidflygning, sade hon till SVT.

Fis tävlingschef Sandro Petile har tidigare sagt att damerna inte är redo att tävla i skidflygningsbackarna.

Skidflygning är hoppsportens Formel 1. Det är både fysiskt och mentalt krävande. En skidflygningstävling är inget du bara kan få, det måste finnas en världsomspännande bredd i fältet av utövare också, sade han till NRK.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr