"Kvinnodomstol" ska råda bot på våldsbrott

Förorten Katutura utanför Namibias huvudstad Windhoek, en av många ställen i landet som plågas av våldsbrott riktade mot kvinnor. Arkivbild.
Förorten Katutura utanför Namibias huvudstad Windhoek, en av många ställen i landet som plågas av våldsbrott riktade mot kvinnor. Arkivbild.
NamibiaTT-AFP

Omfattande demonstrationer mot våld mot kvinnor har fått regeringen i Namibia att tänka om.

Nu lovar premiärministern att specialdomstolar för brott riktade mot kvinnor ska inrättas.

Annons

Annons

Namibia kommer att inrätta speciella domstolar som endast ska arbeta med misstänkta fall av misshandel och sexualbrott riktade mot kvinnor.

Detta meddelade landets premiärminister Saara Kuugongelwa-Amadhila efter ett regeringssammanträde under tisdagen.

Det mineralrika landet, beläget i södra Afrika, har plågats av höga nivåer av våldsbrott riktade mot kvinnor under många år.

"Vi delar vämjelsen som Namibias folk känner inför dessa brott och vi håller fullständigt med allmänheten att denna situation inte längre kan tillåtas fortsätta", säger premiärministern i ett skriftligt uttalande i samband med tillkännagivandet.

Beslutet kommer en vecka efter fyra dagars protester mot våldsbrott mot kvinnor i landet.

I samband med demonstrationerna överlämnades en namninsamling där man krävde politiska åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Under demonstrationerna frihetsberövades 25 unga kvinnor för att ha brutit mot coronaförbudet på folksamlingar på över 50 personer. Kvinnorna släpptes sedan utan brottsmisstankar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons