Kvinnor gynundersöktes i jakt på nybliven mor

Australiens utrikesminister Marise Payne. Arkivbild.
Australiens utrikesminister Marise Payne. Arkivbild.
AustralienTT

Australiska myndigheter riktar skarp kritik till Qatar efter uppgifter om att flera kvinnliga passagerare ombord på ett flyg från Doha i Qatar till Sydney i Australien utsattes för kränkande undersökningar, rapporterar ABC News .

Annons

Annons

Det var i början av oktober som flygplatspersonal i Doha hittade ett övergivet nyfött barn på en toalett. När man letade efter mamman ska flera kvinnliga passagerare, varav minst 13 från Australien, ha tagits till en ambulans för gynekologiska undersökningar. Händelsen utreds nu av Australiens federala polis.

Australiens utrikesminister Marise Payne kallar det för "grovt störande och upprörande händelser".

Jag har aldrig någonsin hört talas om något liknande, i något sammanhang. Vi har mycket tydligt uttryckt våra åsikter kring detta till Qatars myndigheter, säger Payne till ABC News.

Dohas flygplats säger i ett uttalande att vårdpersonal ska ha oroat sig för den nyblivna mammans hälsa och önskade att hon skulle lokaliseras. "Individer som hade tillgång till det specifika området på flygplatsen där det nyfödda barnet hittades ombads att hjälpa till i sökandet," heter det i uttalandet.

Bebisen uppges vara vid god hälsa, däremot ska mamman fortfarande inte ha identifierats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons